Euractiv: SOCAR се интересува от закупуването на българския бизнес на "Лукойл"

Euractiv: SOCAR  се интересува от закупуването на българския бизнес на "Лукойл"

Няколко структури се интересуват от закупуването на българския бизнес на "Лукойл", включително азербайджанската държавна петролна компания SOCAR, съобщава Euractiv, позовавайки се на свои източници

"Според неофициална информация, получена от Euractiv, няколко субекта проявяват интерес към закупуването на българския бизнес на "Лукойл". Въпреки че интересът идва от два американски инвестиционни фонда и две малки петролни компании, най-голям интерес има... азербайджанската държавна петролна компания SOCAR, “, пише изданието.

Във вторник "Лукойл" обяви, че ще преразгледа стратегията си по отношение на активите в България и ще анализира възможността да продаде бизнеса си в страната.

През ноември българският парламент наложи забрана за износ на петролни продукти за завода на компанията в Бургас - Лукойл Нефтохим - от януари 2024 г., а от март ще бъде забранена преработката на руски петрол. София увеличи и данъка върху печалбата на рафинерията до 60%, който, както писа Financial Times, ще бъде намален на 15% едва след продажбата на актива.

Освен това се изисква модернизация на завода в размер на около 500 милиона евро, за да може да преработва неруски видове петрол. Българският финансов министър Асен Василев каза в интервю за Financial Times, че по този начин правителството принуждава "Лукойл" да продаде рафинерията. Министър-председателят на България Николай Денков обяви, че има интерес на потенциални купувачи към завода.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: