Новогодишни традиции от цял свят (4)

Новогодишни традиции от цял свят (4) Снимка: timeout.com

Всяка година искаме да запомним новогодишното тържество с нещо оригинално и неповторимо – така че можем да прибегнем до някои необичайни традиции от Европа

В Англия на първи януари в 12 на обед започват традиционните карнавални шествия, в които всеки може да участва, стига да е в маскараден костюм. Под звуците на духови оркестри, по предварително оповестен маршрут по централните улиците минават любими литературни и филмови герои като лорд Хаос, Хъмпти Дъмпти, Мартенския заек, Чеширският котарак и много други. 

Британците украсяват домовете си с венци от вечнозеления храст имел, за който от векове се смята, че има магически сили. И ако съпрузи или партньори се целунат под имела, когато забият новогодишните камбани, през новата година ще живеят щастливо и охолно.

Снимка - latestly.com

Обичаят е разпространен в целия англоезичен свят и трудно ще намерите коледен филм на Холивуд без прословутата целувка – ако не под имела, поне под елхата. Но всъщност традицията има корените си в сватбените тържества в Древна Гърция.

В Шотландия се грижат да разчистят пътя на Новата година, като изгорят старата, с всичките ѝ несполуки. За целта палят бъчви с катран и ги търкалят по улиците. А ако гостувате на новогодишна вечеря в шотландски дом, трябва непременно да занесете... въглен, за да го хвърлите в камината на домакина. Така шотландците пожелават късмет през новата година.

На Нова година всеки дом в Ирландия отваря врати за всеки, пожелал да се отбие на новогодишната вечеря. За госта – познат или непознат – се пази почетното място на новогодишната трапеза, където го посрещат с вино. Задачата му е да привлече късмета в къщата, в която гостува, като влезе през парадния вход и излезе от „черния”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: