Добрите прогнози за 2023 г.: туристи на Луната и летящи коли

Добрите прогнози за 2023 г.: туристи на Луната и летящи коли Снимка: Lift Aircraft

Пътешествие около Луната за дейци на изкуството

През 2023 г. трябва да се проведе първата в света частна лунна космическа мисия, наречена #dearMoon. Това е арт проект, финансиран от японския милиардер и колекционер на изкуство Юсаку Маезава.

 Той покани няколко видни артисти да отидат с него безплатно на шестдневен полет около Луната. Маезава вярва, че опитът, натрупан в космоса, ще вдъхнови креативните хора да създават нови произведения на изкуството, които ще насърчават световния мир.

 Летящи коли в небето на Ню Йорк

 

Големите американски стартъпи за въздушни таксита Joby и Archer планират да навлязат на пазара   до 2025 г. Междувременно стартъпът Lift ще пусне въздушно такси над Ню Йорк още през 2023 г.

Пътниците ще летят над мегаполиса с Hexa, свръхлек мултикоптер (на снимката), който тежи само 196 кг. Оборудван е с 18 малки ротора, кабина за един човек и комплект поплавъци, необходими за кацане на суша или вода.

Не се изисква лиценз за  управление на такова превозно средство, което означава, че Lift ще може да премине процеса на сертифициране много по-бързо от своите конкуренти.

Компанията твърди, че всеки може да се научи  да управлява Hexa само за час - управлението се извършва с помощта на прост джойстик. Самолетът излита и каца автоматично, така че дори и най-трудните части от полета стават безопасни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: