В кои страни са най-скъпите и най-евтините новогодишни блюда

В кои страни са най-скъпите и най-евтините новогодишни блюда

Най-скъпото традиционно ястие на новогодишната трапеза е в Япония

Най-скъпото традиционно ястие на новогодишната трапеза може да се намери в Япония - чиния юфка от елда в бульон и гарнитарура ще струва около $10,8, а най-бюджетното е в Унгария, където порция пълнено зеле струва само $2,5.


За изчисления е взета една порция. Също така за новогодишната трапеза се отчитат килограм картофи, домати, краставици, портокали или мандарини, грозде, колбаси, сирене, бутилка пенливо вино и местен силен алкохол, питка и традиционен десерт.

В Япония има две основни новогодишни ястия. Така тошикоши соба или юфка от елда с гарнитура, направена от скариди, гъби, зеленчуци или риба, символизира „отминаването на годината“ и се яде преди началото на новата година. Тя трябва да се къса лесно, оставяйки всички проблеми зад гърба и да бъде тънка и дълга за дълъг и щастлив семеен живот. Ястието може да бъде закупено или приготвено за около $10,80 за порция.

Още на първия ден от Новата година японците слагат на масата специален асортимент от новогодишни закуски, всяка от които има свое значение. Японците вече не сглобяват комплекта сами, а ползват готов, който може да включва от 20 до 73 вида ястия, като струва от 70 до 200 долара.

 

Най-бюджетната порция празничното ястие се оказва в Унгария: там приготвят пълнено зеле, аналог на нашите сърми. Съдържа много съставки: свински джолан, свинска мас, свинска мазнина, зеле, ориз и т.н., но една порция ще струва само $2,50. Освен това унгарците приготвят традиционна кифличка от тесто с мая с маково семе или орехи - половин килограм ще струва 9 долара.

Основното ястие за Коледа във Франция е птица, например пуйка. Ако вземете малка, то една порция ще струва 6,2 долара. Освен това на празничната трапеза на французите винаги има пастет от гъши дроб: малко бурканче струва около 35 долара. Яденето на пуешко е обичайно и в Съединените щати, където един килограм ще струва $6,59 или $2,9 на порция.

 

Най-скъпо във Франция ще излезе останалата част от празничната трапеза от комплекта - 189,3 долара, от които най-тежко ще ви ударят по джоба колбасите (43,3 долара за килограм). За бутилка калвадос ще трябва да платите почти 38 долара, а за популярния местен десерт „полено” - 32,5 долара.
 

Следват САЩ, където празникът ще струва 138 долара: бутилка бърбън ще струва 35 долара, колбасите ще струват още 30 долара, а бутилка пенливо вино и сирене ще струват по 20 долара.

Японците ще могат да спестят малко в сравнение с американците - 126 долара, от които повечето ще отидат за грозде (почти 32 долара) и сирене (30,6 долара), и около 13,8 долара за шочу, японска силна алкохолна напитка от ориз, ръж и сладки картофи.

В Унгария празничната трапеза, с изключение на основното ястие ще струва около 78 долара. Значителна част от бюджета ще бъде похарчена за бутилка силен алкохол (28,3 долара), колбаси (14,2 долара) и сирене (7,8 долара).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: