Новогодишни традиции от цял свят (3)

Новогодишни традиции от цял свят (3) Снимка: amsterdam.net

Всяка година искаме да запомним новогодишното тържество с нещо оригинално и неповторимо – така че можем да прибегнем до някои необичайни традиции от Европа

В Унгария празнуват шумно Новата година. Старата традиция е веднага след полунощ възрастни жени да наричат и да удрят шумно тенджери, тигани и черпаци, за да прогонят злите духове. Днес ритуалът е осъвременен и разширен.  В различни компании през целия ден и накрая у дома или в ресторант, унгарците шумят колкото може повече. След полунощ излизат навън, за да се чукнат с шампанско с приятели. Същевременно са въоръжени с всевъзможни свирки, тръби, вувузели и всякакви истински или „подръчни” духови музикални инструменти, които надуват с все сила – отново за да иплашат и пропъдят злите духове.

На Нова година столицата на Нидерландия – Амстердам е обляна в светлини и фойерверки, но за всеки нидерландец е важно на празника да е запасен с... кибрит. По време на новогодишната вечеря, кибритените клечки се палят и се хвърлят в камината – и ако всички клечки изгорят, поверието казва, че домакините на този дом ще имат щастлива, спокойна и успешна година.

В новогодишните традиции на Дания май има нещо гръцко – обичаят е да чупят чинии, като ги метнат с всичка сила по вратите на приятелите си. Колкото повече натрошени чинии обсипят верандата, толкова повече приятели има семейството, което означава и повече късмет. В последните години цивилизацията си казва думата - грижливите датчани чупят чиниите предварително и после изсипват парчетата пред вратите на приятелите си. Важно е да се отбележи, че чупенето придобива характер на състезание между приятели.

New Year Traditions
Снимка - glaziang.com

За разлика от повечето европейски страни, в Швеция новогодишните подаръци не носи Дядо Коледа, а гномът Юл Томтен, с помощта на горските животни. Освен това, в новогодишната нощ шведите задължително гадаят, тъй като се смята, че тези предсказания ще се сбъднат. Шведите също прибягват до чупенето на чинии по датския модел, но при тях е важно парченцата да са колкото може по-малки – така и щастието през новата година ще е повече.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: