Китай спира да публикува данни за младежката безработица

Китай спира да публикува данни за младежката безработица Снимка: livemint.com

След като миналия месец отчете над 20% безработни млади хора, Националното статистическо бюро съобщи, че ще преразгледат методите си за изчисление

На пресконференция в Пекин говорител на институцията посочи, че мярката е временна и обясни, че статистическата работа се нуждае от „непрекъснато подобряване” в условията на динамичното икономическо и обществено развитие. "Гореща" тема са големият брой студенти, предвид перспективата тази година китайският пазар на труда да посрещне рекордните 11.6 милиона нови дипломирани млади специалисти, които също ще търсят реализация. 

Китай започна да публикува данни за младежката безработица през 2018 г. и новото решение предизвика тревога и разгорещени страсти в китайските социални медии. Мнозина посочиха, че липсата на информация няма да реши проблемите и заподозряха властите, че целят да прикрият забавеното развитие на втората икономика в света. 

Миналата седмица Китайската народна банка намали лихвения процент за втори път през последните три месеца. Бизнесът отчита рязък спад на износа, потребителските цени в страната падат, но това не стимулира покупателната способност, която остава ниска след отмяната на пандемичните мерки. Експерти отчитат дефлация и предупреждават инвеститорите, че има сериозен риск от икономическа рецесия.

Особено тревожно е положението в строителството и имотния пазар. Вчера най-гоямата китайска компания за недвижимите имоти Country Garden предупреди, че очаква до $7,6 милиарда загуби за първото полугодие.

Секторът на недвижимите имоти в Китай търпи сътресения от 2020 г., когато бяха въведени нови правила за контрол на кредитите на строителни предприемачи. През 2021 г. китайският имотен гигант Evergrande изпадна в тежко просрочие на плащанията по дълговете си и през юли тази година обяви обща загуба за последните две години на стойност $81,1 милиарда. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: