Ще се разкрие ли истината за убийството на Дж. Ф. Кенеди?

Ще се разкрие ли истината за убийството на Дж. Ф.  Кенеди? Снимка: pbs.org

На днешния ден през 1963 г. 35-ият американски президент е застрелян в Далас

Нов документален филм показва интервюта със спешни медици, които през 2013 г. нарушават мълчанието, изразявайки съмнения в официалната версия за убийството, пише theepochtimes.com

Така наречената Федерална комисия „Уорън” установи два изстрела, произведени от Лий Харви Осуалд, скрит на шестия етаж в склад за книги в Далас. Според комисията, единият от куршумите е влязъл в горната част на гърба на президента и е излязъл близо до ларинкса му, докато вторият куршум е влязъл от дясната страна на главата му и е излязъл през челото му.

Седем лекари в документалния филм „JFK: What the Doctors Saw“ обаче оспорват това твърдение и според продуцента на филма, „спомените им, записани през 2013 г., са точни и ясни, сякаш изминалите десетилетия са се стопили“.

Особено смущаващо е изявлението на д-р Малкълм Пери, който лекува президента след покушението. На пресконференция след обявяването на смъртта на Дж. Ф. Кенеди, хирургът предположил, че раната, посочена от комисията като изходна, всъщност е входна

Друг лекар, д-р Роналд Джоунс, потвърждава това, но си припомня и „странно” обстоятелство: „Когато д-р Пери излезе от пресконференцията, до него се приближи човек и му каза: „Ако знаеш какво е добро за теб, никога, никога вече не трябва да казваш, че това е входна рана”. 

Според медици, посочените съмнения, както и тиражираното местоположение на Лий Харви Осуалд, говорят за втори стрелец, т.е. заговор. Но освен Комисията „Уорън”, ЦРУ също твърди, че Осуалд, който беше убит дни след Дж. Ф.  Кенеди, е единственият извършител.

Друго смущаващо твърдение идва от интервю на бившият U.S. агент Пол Ландис за The New York Times. По време на убийството в Далас той отговаря за охраната на първата дама. Ландис твърди, че е чул множестгво изстрели, а след убийството е прибрал от задната седалка на президентската лимузина „куршум в почти перфектно състояние”. 

Поставил доказателството в болничната носилка с президента Кенеди и едва по-късно осъзнал, че според официалните версии, куршумът е открит на друго място. Пред The New York Times Ландис казва, че е предупреден от свой колега да не говори публично за това, което е видял в онзи ден, а ако не се съобрази, да очаква последици с „много разклонения”.

Така 60 години по-късно документалното кино разкрива детайли от мистерията, но убийството на Дж. Ф. Кенеди остава „студено досие”, разпалващо нови теории на конспирацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: