Отново „българска следа” в престъпление в Европа

Отново „българска следа” в престъпление в Европа Снимка: msn.com

Този път обектът е френската столица, където в събота трима мъже са забелязани да разтоварват под Айфеловата кула пет ковчега, покрити с френското знаме и надписи „Френски войници в Украйна”

Френските органи на реда бързо съобщиха, че ковчезите са пълни с чували с гипс, припомня ВВС. Първи е задържан е шофьорът на микробус, превозил групата, който твърди, че просто е получил € 40, за да докара „стоката”, след като едва предния ден е пристигнал от България. По-късно полицията залови и другите двама на автогара в центъра на Париж с вероятното намерение да отпътуват за Берлин. Също като шофьора, и те казват, че са им платили, но по € 400, за да доставят ковчезите в сърцето на Париж. 

Полицията потвърди, че шофьорът е българин, а другите двама са украинец и германец. От парижката прокуратура съобщават, че е разкрито съдебно разследване за „умишлено насилие”, евентуално „организирано от чужбина”.

Обстоятелствата припомнят зачестилите напоследък опити да се манипулира общественото мнение, зад които френската полиция подозира руски агенти. Москва реагира гневно на факта, че френският президент Еманюел Макрон не изключва възможността за изпращане на френски войници в Украйна, а миналата седмица украински официални лица потвърдиха, че двете страни обсъждат работа на френски военни инструктори в украинската армия. 

Според следствието, съвпадението на тази ситуация с контекста зад аферата с ковчезите сочи руска връзка, тъй като по категоричен начин изразява протеста на Русия  срещу по-засилено френско участие във войната в Украйна.

Позовавайки се на източник от разследването, вестник "Монд" пише, че един от задържаните е имал телефонен контакт с друг българин - 34-годишния Георги Ф., запозодрян миналия месец като автор на рисунките на червени „кървави” ръце върху паметника на Холокоста в Париж. 

След като израелската армия навлезе в Газа, в отговор на клането, извършено от Хамас на 7 октомври в Южен Израел, много сгради във френски градове осъмнаха изписани с еврейски звезди. Снимки на „белязаните” фасади, както и на „кървавите” ръце по паметника на Холокоста, бързо се появиха в интернет сайтове, разпространяващи руска пропаганда и дезинформация, припомня ВВС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: