Музикално криминале: търси се бас китарата Höfner на Пол Маккартни

Музикално криминале: търси се бас китарата Höfner на Пол Маккартни Снимка: telegraph.co.uk

Купена е за $ 38 в Хамбург през 1961 г. и изчезва през 1969 г.

Култовият инструмент е здравата основа на музиката на The Beatles от онези години и специалистите определят звука ѝ като една от уникалните характеристики на групата. С китарата в студиото на Abbey Road са записани първите два албума на The Beatles, включително хитовете Love Me Do и She Loves You, припомня ВВС. 

Проектът Lost Bass, иницииран от Пол Маккартни, не случайно я описва като "най-важният бас в историята". Бийтълсът се обърна към Höfner с молбата да издирят любимия му инструмент, предизвиквайки глобални детективски усилия от професионалисти и още повече любители на изкуството на Шерлок Холмс – и на The Beatles, разбира се.

Ник Уас ръководи екипа на Höfner за разкриването на "най-голямата мистерия в историята на рокендрола",  Пред ВВС той казва, че няма данни за съдбата на инструмента и смята, че вероятно някой го е прибрал, след като The Beatles приключват снимките на Get Back през 1969 г. Не се знае и кой е бил там по онова време, но според Уас, музикалният свят ще запомни инструмента като „бас китарата, която създаде The Beatles”.

Може да се гадае колко би донесла днес китарата на търг, но има някои прецеденти. Открадната китара на Джон Ленън беше продадена 50 години по-късно за $ 2,4 милиона, а акустичната китара, на която свири Кърт Кобейн по време на емблематичния MTV Unplugged set – за $ 6 милиона.

Басът на McCartney, определил звука на епохата „Бийтълс”, вероятно би надминал и двете суми, но екипът на Lost Bass Project е категоричен, че няма комерсиални мотиви. Според Höfner, този, който е прибрал инструмента, дори не осъзнава какво притежава, но следователите не крият, че разчитат и на „добрата воля” на неволния колекционер. Той разбира се, би направил „малко пари, но така да бъде, ако един ден можем да я покажем на обществото и най-важното, да я върнем на Пол, който винаги това е искал”, казва Уас. 

Публичният призив, отправен от екипа на Höfner, е активен от около 72 часа, но вече валят стотици съобщения, включително две от особен интерес, които се проследяват. Ако сте любител-детектив и искате да тръгнете по следите на баса на Маккартни, първата стъпка е да посетите https://thelostbass.com,  за да научите отличителните белези на инструмента и метаморфозите, през които е преминал, преди да изчезне.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: