Открити са 70 изчезнали деца в САЩ

Открити са 70 изчезнали деца в САЩ

За да намери десетките непълнолетни на възраст от 10 до 17 години, полицията е проследила множество сигнали и улики за жертви на трафик и детска проституция.

В продължение на три седмици, съвместно с мексиканската полиция, американските сили на реда са действали в Тексас, в окръзите Ел Пасо, Ектър, Мидланд и Том Грийн, съобщава usatoday.com. В операцията, ръководена от Отдела за разследване на вътрешната сигурност в Ел Пасо, са участвали и училища, служби за обществена сигурност и местните полицейски подразделения. 

Повечето от децата са открити в Западен Тексас и в момента се възстановяват в Далас, Колорадо и Сюидад Хуарес, в Мексико. Полицията не съобщава подробности, но са констатирани случаи на физическо и сексуално насилие.

Според властите, повечето от спасените са от населени места около границата между САЩ и Мексико и са напуснали домовете си, спасявайки се от тежка нищета, деградирали семейства и общности. Едни са избягали от заведения за настаняване на непълнолетни, други са напуснали крайно бедните си родители. Всички тези обстоятелства са ги направили уязвими за злонамерени лица и трафиканти на хора. 

Сред спасените деца има и значителен брой жертви на отвличане. За тях, както и за много от избягалите, семействата им са подали молби за издирване. Полицията вече се е свързала с родителите, за да им предаде децата, предлагайки им медицинска, психологическа и педагогическа помощ.

Мащабното издирване тече втора година. Тазгодишната операция, наречена „Изгубени души“ (Lost Souls) е продължение на проведеното през 2021 г. полицейско разследване под кодово име „Силен доброволец“, организирано след официално оповестен списък с 240 мистериозно изчезнали деца. През март миналата година полицията откри най-малко 150 от тях, чиито следи се смятаха за изгубени. След новооткритите в последните месеци 70, полицията продължава да търси поне още 20 изгубени деца. 

За момента не са обявени арести на възрастни, свързани с изчезванията, но властите подчертават, че операцията е предоставила „нова информация и безспорни улики за трафик на хора, особено на непълнолетни“. Организациите, провеждащи разследването, призовават всеки, който разполага с каквато и да е информация за изчезнали лица, да се обади на Националната гореща линия за трафик на хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: