Пробив в разследването на атаките срещу Северен поток?

Пробив в разследването на атаките срещу Северен поток? Снимка: nehandaradio.com

Германски следователи смятат, че са открили яхтата, от която бяха взривени газопроводите, съобщава съвместно разследване на в. Die Zeit и телевизиите ARD и SWR.

Според разследващите, в операцията са участвали петима мъже и една жена, в т.ч. двама водолази и лекар. Националността на заподозрените не е установена. Плавателният съд е нает с фалшиви документи, посочващи като наемател полска фирма, собственост на украински граждани. Международните разузнавателни агенции допускат, че операцията е извършена "под фалшив флаг", така че да сочи украинска връзка, но по тази версия няма открити доказателства.

Проследявайки маршрута на яхтата, разследващите смятат, че е потеглила от немското пристанище Рощок на 6 септември 2022 г., където камион е доставил оборудването ѝ. В дните около експлозиите яхтата е забелязана в близост до немския полуостров Дарс и североизточно от датския остров Борнхолм. 

Яхтата е върната на собственика, но е била идентифицирана от немския разследващ екип като потенциален участник в извършването на експлозиите и е била претърсена, при което в кабината ѝ са открити следи от експлозиви. Намерените улики обаче не водят към поръчителя, отблязва Die Zeit.

Позовавайки се на американски служители, New York Times съобщи по-рано, че в експлозиите на Северен поток може да е замесена проукраинска група. От Вашингтон подчертаха, че нямат доказателства за участието на украинските власти в организирането на диверсията. Изданието подчертава, че експлозивите са поставени от опитни водолази, преминали вероятно специално обучение.

Двата взрива, които на 26 септември 2022 г. извадиха от строя газовата връзка между Русия и Германия, станаха в шведски и датски икономически зони и се разследват съответно от Швеция, Дания и Германия. И трите разследващи екипа определиха взривовете като саботаж, без да посочват до момента изпълнители или поръчители.

Украинските власти отричат каквато и да било връзка с инцидентите, както и информация за „проукраински подривни групи“. Според Рolitico, информацията може да охлади отношенията между Укрйна и Германия. Потърсен за коментар, говорител на немското правителство заяви пред изданието, че „Преди няколко дни Швеция, Дания и Германия информираха Съвета за сигурност на ООН, че разследванията продължават и че все още няма резултат“.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли съобщенията за украинско участие, като посочи в Telegram, че целта на подобни „новини” е да отвлекат вниманието от предишни твърдения за участие на САЩ в унищожаването на тръбопроводите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: