Разследване: водещ в BBC се замеси в позорен фотоскандал

Разследване: водещ в BBC се замеси в позорен фотоскандал Снимка: lbc.co.uk

Случаят тръгна от публикация в The Sun, която съобщи, че едно от известните лица на ВВС е платил на тийнейджър £ 35 000 за снимки с явен сексуален характер

Информационната корпорация заяви, че действа възможно най-бързо, за да установи фактите и че водещият, чието име не е назовано, е отстранен. Таблоидът The Sun обаче продължи с нова публикация от неделя, която твърди, че обвиненият е изпаднал в паника и два пъти се е обаждал на тийнейдръжа, настоявайки майка му да прекрати разследването. Тя от своя страна се оплаква, че с парите, получени за „представленията”, синът ѝ се е пристрастил към наркотици.

В петък ВВС излезе с изявление, в което са казва: „ВВС научи за оплакването през май. В четвъртък ни бяха отправени нови обвинения от различно естество и в допълнение към нашето собствено разследване ние се свързахме и с външни органи, в съответствие с нашия протокол“. Днес представител на BBC News ще се срещне с лондонската полиция, за да обсъдят действията по въпроса.

Според The Sun, семейството на младия човек „е разстроено” от последното изявление на BBC, както и от факта, че "никой от корпорацията не им се е обадил за подходящо интервю след първоначалната жалба".

В имейл до персонала, генералният директор на BBC Тим Дейви каза, че подобни твърдения се приемат „невероятно сериозно“. Той описа ситуацията като „сложна“ и потвърди, че корпорацията работи бързо, за да установи фактите и „да гарантира, че тези въпроси се разглеждат справедливо и внимателно“. Същевременно Дейви осъди „неподкрепените слухове“, разпространявани онлайн за някои от водещите на BBC.

Големите британски медии също отразяват и коментират случая. Адвокат, представявал извършители на подобни престъпления, каза пред The Guardian, че предвидените наказания започват от 26 седмици затвор, но може значително да се удължат, предвид допълнителни обстоятелства, напр. ако се установи, че обвиненият е разпространявал снимките. 

Според говорител на лондонската градска полиция, необходима е повече информация, преди да се решат следващите действия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: