Какво се знае за заподозряната за атентата, който уби Даря Дугина

Какво се знае за заподозряната за атентата, който уби Даря Дугина Снимка: mariupol-news.ru

Позовавайки се на източници от ФСБ, „Коммерсантъ” съобщава, че извършител на убийството е 43-годишната украинска гражданка Наталия Вовк

Според изданието, тя е свързана с националистическата украинска организация „Десен сектор”. Разследването не изключва съучастници, но за момента приема, че Вовк сама е направила взривното устройство, поставила го е в автомобила на Александър Дугин, паркиран на неохраняван паркинг без видеонаблюдение, и следвайки колата бомба, е задействала взрива с нерегистриран мобилен телефон, изчезнал впоследствие от мрежата. 

Част от обвинението се основава на данни, че Вовк с дъщеря си е била сред публиката на фестивала „Традиция”, на който Дугин и дъщеря му са били почетни гости. ФСБ съобщи също, че Вовк е служила в полка "Азов", дори представи снимка на военната ѝ книжка. Пресслужбата на „Азов” заяви, че Вовк няма нищо общо с полка, а подчертавайки ненадежния характер на информацията, украински медии показаха аналогична военна книжка на името и със снимката на прокремълската журналистка и шеф на медийната група RT, Маргарита Симонян.

РИА „Новости” публикува и видео-интервю с мъж, който се представя за бащата на Вовк, но името му, мястото и часа на интервюто не се съобщават, а лицето на интервюирания е замъглено. Във видеозаписа той казва, че Вовк „не е служила в Азов, а изглежда във въоръжените сили на Украйна, но си тръгна”. Според мъжа, дъщеря му е оперирана от „някакъв тумор в главата”. Като бежанец, емигрирала с детето си във Франция, но „изглежда не ѝ хареса”, затова се върнала през Полша в Украйна.

Като аргумент за подозренията си, ФСБ публикува в държавните медии записи от охранителни камери, на които се вижда, че Вовк е пристигнала в Русия на 23 юли 2022 г. заедно с 12-годишната си дъщеря София Шабан. Кадри я показват пред видео-домофон в сградата, където е живяла Даря Дугина, а след това записът е фиксирал момента, в който Вовк без проблеми преминава строго охраняваната граница с Естония. Според публикуваните снимки, влизайки в Русия, колата на Вовк е била с регистрация от Донецката народна република, в Москва се е движила с казахстански номер, а е пресякла естонската граница с украинска регистрация. 

Руските специални служби и медите не коментират поведението на руския граничен контрол, нито факта, че колата с Вовк и дъщеря ѝ минава границата с Естония 16 часа след бомбения атентат, докато пътят от Москва до граничния пунк при спокойно каране е не повече от 8 часа. 

Междувременно, бившият депутат от Руската дума Иля Пономарьов обяви, че покушението е дело на партизанско движение, свързано с опозиционната Национална републиканска армия. Часове след тази новина, шефът на „Россотрудничество” Евгений Примаков написа в профила си, че обявява конкурс за най-добра снимка, показваща Иля Пономарьов „да се влачи със счупени крака”. 

Владимир Путин удостои посмъртно Даря Дугина с орден „За мъжество”. Погребението ѝ се превърна в политическа демонстрация, на която беше издигната версия на нацисткия лозунг „Една страна, един президент, една победа” (в оригинал „Един народ, един райх, един фюрер”). Леонид Слуцки, депутат в Руската дума от създадената от Жириновски Либерално-демократическата партия обяви, че на името на Даря Дугина ще бъде наречена улица или площад в „освободения от нацистите Киев”.

Според руски политически анализатори от възродилата се в Естония ”Новая газета”, Украйна не би рискувала с такова безпредметно покушение, тъй като Александър Дугин и още повече покойната му дъщеря, не са реална заплаха за украинската страна, нито пък са влияли решаващо на Владимир Путин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: