Има доказателства за изкуствения произход на COVID-19, твърдят учени

Има доказателства за изкуствения произход на COVID-19, твърдят учени Снимка: pixabay

Двама учени от Великобритания и Норвегия - Ангъс Далглиш и Биргер Сьоренсен, в ново изследване, което ще бъде публикувано в Quarterly Reviews of Biophysics, твърдят, че COVID-19 е създаден в лаборатория, след което китайски учени са представили версията за произхода на вируса от прилепи, за да „заметат следите си", пише  Daily Mail.

Далглиш и Сьоренсен са открили във вируса „уникални пръстови отпечатъци" и доказателство, че той няма достоверен източник.

Следователно, според учените, вирусът е могъл да се появи само в резултат на лабораторни манипулации. Според думите им, преди това те са се опитвали да публикуват резултатите от своите изследвания, но са били отхвърляни от научни списания, които са били уверени в естествения произход на вируса. Сега в редица държави те отново говорят за необходимостта от преразглеждане на версиите за появата на COVID-19, посочва изданието.

Изследователите обърнали внимание на експерименти, проведени в лаборатория в Ухан между 2002 и 2019 г. и установили, че техните китайски колеги, някои от които работят съвместно с американски университети, са правили изследвания за модифициране на вируса по такъв начин, че да го направят по-заразен.

Авторите на изследването смятат, че за „основа" е взет коронавирус, открит у китайски пещерни прилепи, и към него е добавен нов „шип", което в крайна сметка води до по-инфекциозния и смъртоносен SARS-CoV-2. За това, че с вируса са могли да се извършват манипулации, указва верига от четири аминокиселини, открити от Далглиш и Сьоренсен, които имат положителен заряд.

Това позволява на вируса „да прилепва плътно към отрицателно заредени части от човешките клетки като магнит и по този начин да стане по-заразен", обяснява норвежкият учен.

Но подобно на магнитите, положително заредените аминокиселини се отблъскват, така че естествено срещащите се вируси рядко имат дори вериги от три [аминокиселини]. А верига от четири  е изключително малко вероятна“, казва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: