Медът се оказа по-ефективен от антибиотиците в борбата с простудата

Медът се оказа по-ефективен от антибиотиците в борбата с простудата Снимка: https://2ser.com

Той се справя с ОРВИ по-добре, отколкото антибиотиците и плацебото.

Учените доказаха, че класическата „бабешка“ рецепта за настинка - гореща напитка и лъжица мед, често се оказва по-ефективна от лекарствата, отпускани без рецепта, и от антибиотиците.

 

Хората използват меда за лечение на респираторни заболявания от векове. Преимуществата му са, че е сравнително по-евтин от антибиотиците, леснодостъпен е дори в дивата природа и изобщо не се разваля. Не напразно египетските жреци понякога са балсамирали мъртвите с мед – удивителното е, че даже след няколко хилядолетия той все още е годен за употреба.


Екип от Оксфордския университет проведе колосална научна работа, за да анализира и да сравни  резултатите от 14 изследвания на меда, отнасящи се до неговите лечебни свойства. Особен интерес според авторите на изследването е сравняването на меда с антибиотиците. Факт е, че при цялата си ефективност антибиотиците често причиняват редица странични ефекти, а бактериите и вирусите бързо си създават резистентност към тях, така че на теория използването на меда би могло да бъде доста интересна алтернатива.

 

 И така, до колко е полезен медът? В 14-те проучвания вземат участие общо 1761 доброволци, което представлява една доста солидна извадка. Лекарите са единодушни, че медът се оказва ефективен при лечение на симптомите (подчертаваме - симптомите) на остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ) и на неинфекциозните заболявания: болки в гърлото, запушване на носа, кашлица, отоци и редица други симптоми, добре познати на всеки, който поне веднъж в живота си е боледувал от грип.

 

 Заедно с това авторите на проучването отбелязват, че сами по себе си изследванията може би се нуждаят от малко повече проверка и критичен подход. Обаче дори те са принудени да признаят, че плацебо ефектът от използването на меда е много по-силен, отколкото от приемането на захарни „бонбончета" вместо истинските антибиотици.

 

 Екипът си постави за цел в бъдеще да провери доколко полезен може да бъде медът от гледна точка на антибактериалните ефекти - т.е. способността му да се бори не само със симптомите, но и с причините за възникване на заболяването. Учените са уверени, че медът ще се окаже по-ефективен не само в борбата срещу респираторните заболявания, но е възможно дори да ги изненада още повече, като им покаже най-добрата си страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: