Цените на медта скочиха над $ 9 хил. за тон за първи път от 2011 г.

Цените на медта скочиха над $ 9 хил. за тон за първи път от 2011 г. Снимка: pixabay

Експертите смятат, че това не е краят на растежа и през 2022 г. фючърсите на мед могат да се доближат до рекорд за всички времена от $ 10 190 на тон

 Цените на медта скочиха над $ 9000 за тон при търговията в понеделник, 22 февруари. Към обяд металът поскъпна до 9269,50 долара - това е най-високото ниво от 2011 г. насам, когато котировките на мед достигнаха рекорд от 10 190 долара за тон, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от Лондонската борса за метали (LME).

Фючърсите на мед започнаха да растат през март 2020 г. и оттогава добавиха към цената си 101%. Инвеститорите залагат на бързия растеж на търсенето на метали, който:

ще се възстанови с икономиката след коронавирусната криза;
ще продължи да расте, когато преминем към възобновяеми източници и електрически превозни средства - те се нуждаят от много никел, мед, литий и други метали, за да ги произвеждат.

Очаква се дефицит на пазара: предлагането ще се свие както поради увеличеното търсене, така и от спадащите производствени маржове в някои заводи - особено в Китай. Спадът на печалбите може да накара някои големи предприятия да намалят производството си, пише Bloomberg.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: