България е трета в Европейския съюз по добив на мед

България е трета в Европейския съюз по добив на мед Снимка: Министерство на икономиката

"България е трета в Европейския съюз по добив на мед и страната ни трябва да се възползва отстратегическото си положение"

Това заяви министърът на икономиката и индустрията по време на откриването на международната конференция Automotive & Battery Forum 2023. 

Автомобилният сектор е обхванат от ключови трансформации, които ще бележат бъдещето на сектора през следващите десетилетия“, коментира министър Стоянов. Той акцентира, че от една страна в момента европейските компании търсят възможности да върнат ключови производства от Азия на Стария континент, а от друга – все по-голямото значение на производството на батерии и развитие на електрическата мобилност. 

По думите му България може да предложи много, за да отговорят европейските предприятия и на двете трансформации в сектора. „Ние сме страна член на ЕС с ключово географско положение – както по отношение на Балканите, така и за Близкия Изток. Заедно с това сме и сред водещите държави по добив на редица метали, които са ключови за автомобилната индустрия и в частност за производството на батерии“, добави още той. 

Икономическият министър припомни, че заедно с Минно-геоложката камара се разработва инвестиционна карта за реиндустриализация на България, която ще покаже ясна картина на полезните материали, които се добиват у нас и икономическата специализация на всеки от районите. Никола Стоянов обърна внимание, че наред с това продължава развитието на държавните индустриални зони, „защото това са локациите, които могат да предложат най-много на компаниите търсещи „nearshoring”.

Конференцията се провежда в периода 25-27 април 2023 г. Над 150 лидери и експерти от световната автомобилна индустрия ще дискутират теми, свързани с декарбонизиране на сектора, последни пробиви при батериите за електромобили и системи за съхранение на енергия, дигитална трансформация и иновации в производството и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: