Каква е възможната вреда от ранните ягоди заради съдържание на антибиотици

Каква е възможната вреда от ранните ягоди заради съдържание на антибиотици Снимка: pixnio.com

И използването на изкуствени торове

Доцентът от катедрата по болнична педиатрия на Института по майчинство и детство към Пироговския университет Олга Тарасова предупреди, че ранните ягоди могат да съдържат антибиотици, нитрати и пестициди, които са опасни за организма.

Лекарят подчерта, че е много трудно да се разпознае ягодата, замърсена с опасни вещества, по външния ѝ вид или вкус. Според Тарасова, трябва да се внимава особено с ранните априлски ягоди, обозначени като „току-що набрани от лехата“, тъй като това буди съмнения заради ускорения процес на зреене в оранжерии с използване на растежни стимулатори.

Тарасова отбеляза, че за удължаване срока на съхранение на ягодите селскостопанските производители използват специална обработка, включително антибиотици от тетрациклиновата група. Това потенциално може да доведе до развитие на антибиотична резистентност у бактериите и до хранителни алергии в резултат на комбинираното въздействие.

Освен това, в ранните ягоди може да има повишено съдържание на нитрати заради използването на изкуствени торове. Лекарката подчертава дългосрочните рискове за здравето, свързани с консумацията на ягоди, замърсени с такива вещества, и набляга на необходимостта от предпазливост при избора и консумацията на ранни плодове.

Когато нитратите попаднат в кръвта на човека, те трансформират хемоглобина в метхемоглобин, който губи способността си да пренася кислород и въглероден диоксид. Това води до кислороден глад на клетъчно ниво. В ранните ягоди може да се съдържат също пестициди и амониева селитра за ускоряване на растежа. Ако се изядат много такива ягоди, могат да се появят симптоми на отравяне“, обясни лекарката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: