Учени имплантираха сателитни предаватели на редки видове акули

Учени имплантираха сателитни предаватели на редки видове акули Снимка: science.org

Устройствата са вътрематочни маркери, чрез които ще се следи раждаемостта на застрашените морски хищници.

Да се определи къде и кога животните раждат е от решаващо значение за ефективното управление но опазването им през уязвими етапи като бременност и отглеждане на малките. Към днешна дата тази информация е неуловима при видовете акули, които мигрират на големи разстояния в открития океан. 

Новият вътрематочен сателитен трансмитер е имплантиран на женски акули от интензивно мигриращи видове - тигрова акула (Galeocerdocuvier) и риба чук (Sphyrnalewini). Тенологията е особено ценна за защитата на тези застрашени от изчезване видове и ще позволи опазването на новородените и местата, в които се отглеждат. 

Използваните вътрематочни импланти имат формата на яйце с дължина 6 см, широчина 2.5 см и тегло 42 г. Поставят се със специални апликатори и по същество са радиопредаватели, подобни на ехографската техника. Устройствата се следят от сателитите за глобално набюдение ARGOS и дават информация за местоположението на майките, етапите на бременност и момента на раждането. Опаковани са в гъвкава материя и се изхвърлят лесно от телата на маркираните акули при раждането на малките им. 

Според публикацията в мартенския брой на сп. Science Advances, проучването е проведено от Училището по математика и природни науки при Университета на Аризона и е съфинансирано от Herbert W. Hoover Foundation и Discovery Channel. 

Осъществено е с доброволното участие на "многобройни студенти и служители" от Държавния университет на Аризона и Програмата за изследване и опазване на акулите на Университета в Маями, които са помагали в теренната работа по югоизточното крайбрежие на Съединените щати. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: