„Гърците са го измислили”

„Гърците са го измислили” Снимка: thecollector.com

Всъщност, крилатата фраза от реклама на традиционното гръцко узо може да се приложи към доста отркрития на човечеството, включително най-съвременни

Преди хиляди години древните гърци не само са създавали невероятна архитектура и скулптура, водили са мащабни войни и са родили революционни учени и мислители, но изглежда са имали и способността да предвиждат бъдещето, пише сайтът historyen.com, позовавайки се на „Богове и роботи: митове, машини и древни технологични мечти” - книга на Адриен Майор, професор по история на древните науки в Станфордския университет.

Авторката описва някои митологично-фантастични, но авангардни технически идеи от Древна Елада, включително технологии, които разработваме днес – самоуправляващи се превозни средства, мислещи машини и дори роботи убийци. 

Подобни примери изобилстват в древногръцката митология и в Омировите епоси „Илиада” и „Одисея”. Един от най-забележителните е „бронзовият” Талос (робот!) който стои на стража в Крит и три пъти дневно обхожда острова, за да го защитава от нашественици, убивайки всеки, когото сметне за враг. Друг пример е кутията на Пандора – отварянето ѝ е синоним на действие, отприщващо всевъзможни злини за хората, подобно на способностите на зловреден бот-андроид с изкуствен интелект (ИИ).

Десетки древногръцки митове споменават самоходни автономни превозни средства, включително безпилотните кораби (дронове?) на феаките, за които разказва Омир в „Одисея” - умни плавателни съдове, древен "проект" на съвременната GPS технология. 

stamnos | British Museum
Снимка - britishmuseum.org

Древните гърци са прозрели и възхода на ИИ, включително „вложен” в роботи, които обслужват хората: според Омировата Илиада, гръцкият бог Хефест, покровител на огъня, ковачите и обработката на метали, е създал механични хуманоиди от злато. Те отгатвали и изпълнявали желанията на господаря си, можели да учат, да съобразяват и да овладяват умения – точно като машинно обучения ИИ днес. Отново в „Илиада” Омир описва и самоуправляващи се триножници, които разнасяли съдове с нектар и амброзия по време на пирове. 

В древногръцкия епос могат да се намерят и много истории за автоматика и умни оръжия, в т.ч. воинстващи отмъстителни летящи харпии, скорпиони-бомби, непробиваеми щитове (бронежилетки?) и дори модели на биохимично оръжие, може би като всепоразяващия „гръцки огън”. Съставът му така и не е установен, но огнените струи са били изстрелвани с поразяващ "рев" от нещо като минохвъргачи, а някои от свойствата (например да гори във вода) и пораженията на гръцкия огън са сравними с тези на ядреното оръжие. 

Макар да не са владеели механизмите на тези технологии, древните гърци са били достатъчно проницателни, за да предскажат появата им в човешкото общество. Днес бихме ги нарекли „визионери”. Древногръцките митове и Омировият епос са ни оставили стотици увлекателни истории, които не спираме да пресъздаваме в литературата, изобразителното изкуство, на сцената, на екрана и в компютърни игри. Но тези разкази са предсказали и високите технологии, зародили се като концепция в древната мъдрост. 

Между другото, разширявайки периметъра на източниците си, проф. Майор представя и истории от древногръцката, римската, индийската и китайската митология, изразяващи надеждите и страховете, свързани с изкуствения живот, създаден от човека. Да не говорим за технически находки от древността, чието предназначение все още не е ясно...

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: