Странни и необикновени изобретения от миналото


Някои идеи на предшествениците ни са просто зашеметяващи

Изобретяването е в човешката природа от древните цивилизации до съвременната епоха. Но докато много неща са се превърнали в съществена част от ежедневието и извън него, някои изобретения са твърде странни, за да станат масови. Те са като завладяващи прозорци в умовете на креативните им изобретатели.

Железопътен цепелин

Проектиран и разработен през 1929 г., Rail Zeppelin е уникален мотрисен вагон, който държи световния рекорд за скорост в железопътния транспорт. Той пътува с колосалните 230 км в час и изминава разстоянието от 260 километра между Хамбург и Шпандау, Германия, само за час и 36 минути!

https://www.youtube.com/watch?v=546Q6F5YdMs

Убежище Морисън

По време на Втората световна война основна грижа за хората е къщите им да не се срутят върху тях при нощни въздушни нападения. За да се опитат да се защитят, мнозина имали убежище Морисън в домовете си. Това е покрито „легло“, което може да попречи спящ човек да бъде смачкан. Допълнителен бонус е, че може да служи и като маса!

Цикломер

Велосипедите са приели много различни форми и форми, но това, което прави Cyclomer уникален е, че е предназначен за използване във водни басейни. Представен през 1932 г., Cyclomer е проектиран с поплавъци и витло, за да може да се носи по вода и да се движи напред. Смята се за първия в света велосипед-амфибия.

Хоризонтално четене

Създадени да улеснят четенето в леглото, очилата Hamblin са разработени първопрез 1936 г. Чрез използването на перископ, тези очила позволяват хората да лежат по гръб и да четат, без да се налага да напрягат вратовете си. Въпреки че е изобретено преди почти век, много запалени читатели все още използват това изобретение днес!

Robo-Vac

Въпреки че Roomba може да изглежда като модерно изобретение, тези малки прахосмукачки всъщност са изобретени преди десетилетия. Патентована през 1957 г., прахосмукачката-робот може да се управлява с дистанционно, практически без ръце. Беше част от Whirlpool Miracle Kitchen на бъдещето, обещаваща да направи домакинската работа лесна.

1950s Robot Vacuum Prototype from the RCA-Whirlpool Miracle Kitchen.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: