Днес и утре очакваме исторически невиждана геомагнитна буря!!!

Днес и утре очакваме исторически невиждана геомагнитна буря!!!

В индексите на геомагнитните бури се беше появила първата светлинка

Геомагнитната активност падна до зелено ниво за първи път от 40 часа.

В същото време тази ситуация не бива да подвежда и вдъхва преждевременен оптимизъм. В момента състоянието на магнитното поле на Земята остава изключително напрегнато.

Магнитното поле е пренаситено със слънчева плазма и частици. Според някои параметри, например скоростта на слънчевия вятър, ситуацията само се усложни през последните 24 часа - скоростта на вятъра днес в своя пик достигна 1100 километра в секунда. В този смисъл спадът на геомагнитните индекси е временно стечение на определени физически обстоятелства и все още не означава промяна в реалната ситуация в близост до Земята

До края на деня планетата ще трябва да понесе още един последен, но, за съжаление, очевидно най-силен удар. Масово изхвърляне от изригването X5.8, което се случи рано вчера, в момента се движи към Земята.

Скоростта на изхвърляне в момента на отделяне от Слънцето, според измерванията, е била около 1200–1500 km/s, което е изключително висока стойност, всъщност 2 пъти по-висока от обичайните цифри.

Достатъчно е да се каже, че скоростите на емисиите, които предизвикаха магнитните бури от ниво G5 на 11 май, бяха в диапазона от 700 до 1000 km/s. Тъй като кинетичната енергия е пропорционална на квадрата на скоростта, въздействието върху магнитното поле на Земята може да бъде изключително силно, особено в случай на директен удар от плазмен облак върху планетата.

Веществото може да достигне Земята днес. В случай на пряко въздействие силата на магнитната буря в абсолютни стойности несъмнено ще надхвърли мощността на предишните събития на 11 май и може да стане най-голямата в съвременната история на наблюденията.

Нека отбележим обаче, че дори и при най-лошия сценарий геомагнитната обстановка ще се стабилизира напълно не по-късно от вторник, 14 май.

„Промените във времето и геомагнитните условия сами по себе си не могат да бъдат причина за обостряне на хронични заболявания или появата на нови, това е потвърдено от множество изследвания.

Така понятието метеозависимост е субективно и второстепенно”, казват някои лекари. “Влошаване на състоянието може да настъпи, ако емоционално лабилен (нестабилен) човек знае, че наближава магнитна буря, особено от “рекордно ниво” и, това му причинява допълнителен стрес“.

И все пак- не се натоварвайвайте нито физически, нито психически! Просто пазете здравето си!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: