Египет смени руската пшеница с френска и българска

Египет смени руската пшеница с френска и българска Снимка: madamasr.com

Египетските власти отказаха голяма сделка за закупуване на руска пшеница и я купиха от Франция и България, пише Bloomberg

Руските власти се опитват да определят неофициална минимална цена за изнасяното зърно, за да не загубят приходи, но този подход понякога води до негативни резултати, отбелязва новинарската агенция.

Руското правителство може да поддържа желаната минимална цена, като откаже издаване на документи за износ за сделки, сключени на по-ниска цена, принуждавайки купувачите да предоговарят или дори да се отказват от споразумения – точно както в случая с Египет. казаха запознати пред Bloomberg. 

От Генералния египетски орган за закупуване на суровини (GASC) обясниха, че в началото на септември е договорено директно с руски износител закупуването на 480 000 тона пшеница на цена под минималната, определена от Русия ($ 270 за тон). Според източниците на Bloomberg, руските власти не са одобрили сделката и няколко дни по-късно Египет е разрешил на търговската компания Solaris да закупи същото количество от друг продавач. Така Египет ще получи френско и българско зърно, а не руско.

Подобна стъпка „спасява лицето” на руското министерство на земеделието, казват от ведомството – „ако пшеницата не бъде продадена, значи нашата минимална цена не е нарушена”. Но държейки летвата на $ 270, Русия очевидно може да загуби от други доставчици. Досказват го резултатите от търга на GASC, където представители на Франция, България и Румъния получиха много поръчки, предлагайки малко по-ниски цени.  

През настоящата година Русия за втори пореден сезон има рекордна реколта – 85 милиона тона според Министерството на земеделието на САЩ, 91.6 милиона тона според руското земеделско министерство. От тях Русия планира да изнесе 46,5 милиона тона, очертавайки се отново като най-голям износител на пшеница в света. 

Други износители обаче също бележат добра реколта, така че пазарът се пренасити, подкопавайки плана на Москва да изтласка Украйна от глобалната продоволствена верига, като се оттегли от зърнената сделка през юли. Заедно с това, от тогава Русия обстрелва методично украинските пристанища и зърнени терминали, за да повиши цената на пшеницата. 

Първоначално това се случи в края на юни и юли, но в крайна сметка цените започнаха да намаляват, падайки повече от наполовина след пика, последвал нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Котировките са под натиск и от факта, че Украйна започна да създава алтернативен коридор за износ на зърно през Черно море. Във вторник първият кораб с пшеница напусна пристанище Черноморск в посока Босфора и достигна териториалните води на Румъния.

Също във вторник на борсата в Чикаго декемврийските фючърси се сключваха при цена $ 215 долара за тон пшеница. На борсата Euronext котировките останаха по-високи, но все пак значително под руската долна граница, достигайки € 237,25 ($ 253). за тон. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: