Украйна и Русия започват преговори за зърното в Истанбул

Украйна и Русия започват преговори за зърното в Истанбул Снимка: https://pixabay.com/

Поредният кръг от преговори между Украйна и Русия - с посредничеството на ООН - започва в сряда в Истанбул

 Предвижда се делегациите да прекарат два дни в правителствена сграда на брега на Босфора.

Основният въпрос в дневния ред е износът на украинско зърно, очакващо доставка в пристанищата, каза преди ден турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Русия потвърди факта на срещата, като подчерта, че иска да запази „способността да контролира и инспектира кораби, за да избегне контрабандата на оръжие“. Украинската делегация на свой ред изрази надежда, че под егидата на ООН преговорите ще започнат.

В началото на юли в Украйна бяха блокирани 22 милиона тона зърно. Досега страната е доставяла около 30% от зърното за Европа, 30% за Северна Африка и 40% за Азия. Ако блокадата на Черно море не бъде вдигната скоро, това ще доведе до смущения във веригите за доставка на храни за световния пазар и ще предизвика глад в много страни, не спират да повтарят служители на Световната програма по храните на ООН.

Освен невъзможността да се изнесе миналогодишното зърно, което заплашва да се развали при 30-градусови жеги, допълнителни трудности има и със старта на сеитбата. След руската инвазия в Украйна до една четвърт от земеделските площи със зърно се оказват неизползваеми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: