С 3,4% поскъпна пшеницата на Чикагската зърнена борса

С 3,4% поскъпна пшеницата на Чикагската зърнена борса Снимка: internationalbanker.com

Според генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, милиони хора ще „платят цената“ на излизането на Русия от сделката за износ на украинско зърно

Реджеп Тайип Ердоган каза, че споразумението, включващо Русия, Украйна, Турция и ООН, остава в историята като дипломатически успех. Турският президент заяви, че ще продължи разговорите по темата с Владимир Путин.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, каза, че спирането на сделката не е повлияно от атаката на Кримския мост, която Путин обяви за терористичен акт. Русия вече веднъж спря участието си в зърнената сделка на 30 октомври 2022 г., заради позицията на руския президент, че Украйна използва „зърнения коридор” за удари по кораби в Севастопол, но само след три дни се върна в сделката. 

Този път руското външно министерство съобщи, че от днес "Черноморската инициатива" престава да функционира, а съвместният координационен център в Истанбул ще бъде разформирован. Русия обяснява решението си с неизпълнените ѝ искания по споразумението, настоявайки основно за вдигане на санкциите върху руските торове и храни

Ръководителят на Руския зърнен съюз каза пред РИА „Новости”, че това е „правилното решение, което ще подкрепи цената на руската пшеница". От Руския съюз на производителите на маслодайни култури заявиха, че са „вдъхновени”, тъй като без зърнената сделка очакват „нормализиране на световните цени на слънчогледовото олио", отбелязва агенцията.

Украйна обаче възнамерява да продължи да изнася зърно през черноморския коридор, каза президентът Володимир Зеленски в интервю за африкански медии. Украинският лидер припомни, че „зърнената сделка” не включва директни договорености между Украйна и Русия, така че оттегляйки се, Москва реално нарушава споразуменията си с ООН и Турция.

Русия оттегля гаранциите и за безопасността на корабоплаването в морския хуманитарен коридор в северозападно Черно море и съответно възстановява режима на временно опасна зона там. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: