Назоваха страните с най-големи проблеми при възстановяване на икономиката

Назоваха страните с най-големи проблеми при възстановяване на икономиката Снимка: https://commons.wikimedia.org

От всички най-големи икономики на страните от голямата двайсеторка (G20), Бразилия, Индия и ЮАР ще се изправят пред най-големите проблеми при възстановяването след пандемията от коронавируса. Според CNBC на тези държави се пада до 10% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и в тях живее една пета от населението на планетата. Според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) икономиката на трите страни през текущата година ще се свие с най-малко 7 процента.

 

Според анализаторите от Verisk Maplecroft Бразилия, Индия и ЮАР са изложени на по-висок риск от корупция и потенциални граждански безредици, отколкото много от техните колеги от G-20. В същото време Русия, Мексико и Индонезия, според анализаторите, се отнасят към категорията на „екстремния риск" или са близки до нея.

 

Не по най-добрия начин се развива ситуацията и в страните от Латинска Америка и Карибския басейн. Според прогнозите на банката Goldman Sachs в някои региони може да има рекордно намаляване на БВП от Втората световна война насам. Сред най-засегнатите се оказват Мексико, Перу, Чили и Колумбия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: