Страните от Г-20 обещаха достъпно разпределение на ваксините

Страните от Г-20 обещаха достъпно разпределение на ваксините

Годишният форум на групата тази година за първи път премина във виртуален формат заради пандемията.

Страните от Г-20 обещаха да осигурят справедливо и достъпно разпределение на ваксините, лекарствата и тестовете за новия коронавирус, предадоха Франс прес и Ройтерс. Агенциите се позоваха на заключителната декларация, приета в края на двудневния годишен форум, който тази година за първи път премина във виртуален формат заради пандемията. 

Лидерите на двайсетте най-големи икономики изразиха подкрепа за глобалния проект за ваксини, тестове и лекарства (ACT от Access to COVID-19 Tools Accelerator) и неговия механизъм за разпределение на ваксини (COVAX). В декларацията се отбелязва, че страните от Г-20 са мобилизирали ресурси, за да се отговори на непосредствените нужди от финансиране в областта на общественото здравеопазване в глобален мащаб. 

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта, че всички, навсякъде, трябва да получат достъп до ваксина срещу новия коронавирус. Страните от Г-20 не бива да оттеглят подкрепата си за икономиките преждевременно, предупреди тя, цитирана от Ройтерс. Георгиева призова за бързо и ефективно прилагане на новата рамка на Г-20 за постоянно облекчаване на дълговото бреме на най-бедните държави. „Други страни също се нуждаят от помощ", добави тя. 

В заключителната декларация лидерите от Г-20 изразиха решимост да подкрепят африканските държави в борбата с коронавируса, включително като проучат варианти за по-устойчиво финансиране, отбелязва Ройтерс. Облекчаването на дълговото бреме на Африка ще е приоритетен въпрос за италианското ротационно председателство на групата догодина. Лидерите от групата Г-20 обещаха да предприемат мерки срещу климатичните промени, като изразиха своята ангажираност за едно по-устойчиво в екологичен план бъдеще. 

В края на срещата Саудитска Арабия официално предаде на Италия ротационното председателство на групата през следващата година, посочва ТАСС. 

На страните от групата Г-20 се пада дял от две трети от населението на Земята, 85 процента от световния брутен вътрешен продукт и 75 на сто от глобалната търговия, отбелязва ДПА.

Още по темата във

facebook