Срещата на министрите от Г-20: Не беше постигнато споразумение за въглищната индустрия

Срещата на министрите от Г-20: Не беше постигнато споразумение за въглищната индустрия

Много страни все още разчитат на електроенергията от въглища, което пречи на постигането на споразумение за спиране на производството им


Министрите на екологията и енергетиката от страните членки на Г-20 не постигнаха съгласие по отношение на въглищната индустрия. Китай, Русия, Турция и Индия са сред страните, които най-остро се съпротивляват на създаването на график за постепенно прекратяване на производството на въглища, оставяйки на лидерите да разрешат проблема по-късно през годината.  

На срещата, която се проведе в Неапол, Италия, министрите постигнаха споразумение по 58 от 60 параграфа. В съвместно изявление те признават, че въздействието на глобалното затопляне при 1,5 °C е „много по-ниско“, отколкото при 2 °C, и се призовава за ускоряване на прехода към чиста енергия. Въпреки това обаче, изглежда, много от страните не искат да се ангажират с конкретен график за намаляване на производството на въглища или да поемат ангажимент за спиране на употребата на въглища за производство на електроенергия. 

За да може светът да предотврати катастрофални нива на глобално затопляне, глобалното търсене на въглища трябва да спадне с 98% и да представлява по-малко от 1% от производството на енергия до 2050 г., според Международната агенция по енергетика. И все пак, тъй като световната икономика се възстановява от пандемията, електроенергията от въглища е на път да достигне рекордно високи нива до 2022 г. 

Шефът на ООН Антониу Гутериш призова страните с високи доходи да се откажат от въглищата до 2030 г., а развиващите се страни да ги последват до 2040 г.  

В същото време BloombergNEF публикува информация, според която през последните четири години най-замърсяващата индустрия е получила над 3 трилиона долара от ЕС и 19 от най-големите икономики в света, въпреки че членовете на Г-20 се ангажираха да премахнат субсидията за изкопаеми горива и да се справят с изменението на климата още през 2009 г. Според изданието през периода 2015-2019 г. директната подкрепа за изкопаемите горива и свързаната с тях енергия възлиза на 3,3 трилиона долара. Като се имат предвид цените през 2021 г., Bloomberg изчислява, че с тази сума може да се финансират 4232 GW от нови слънчеви електроцентрали. 

„Прекратяването на финансирането на въглищното производство и определянето на дата за прекратяването му са необходимите първи стъпки за реализиране на визията за запазване на границата от 1,5 °C. Преодоляването на задънената улица по тези въпроси ще изисква промяна в дипломацията по климата в периода до срещата на върха  през октомври“, заяви Том Еванс, експерт по климатична дипломация в E3G. 

Решаването на въпроса сега се пада на лидерите на страните от Г-20 на срещата на върха в Рим, предвидена за 30 октомври. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: