Г-20 ще даде още 650 милиарда долара на МВФ заради пандемията?

Г-20 ще даде още 650 милиарда долара на МВФ заради пандемията? Снимка: Pixabay

Потисканите заради Тръмп теми отново са на дневен ред на новата среща на Г-20

Световните финансови лидери ще се споразумеят днес, 7 април 2021, да увеличат ресурсите на Международния валутен фонд с 650 млрд. долара, за да могат по-добре да помогнат на уязвимите страни да се справят с последиците от пандемията COVIOD-19, показва проект на комюнике, огласен от Marketscreener.

Проектът, който ще бъде одобрен от финансовите министри и управителите на централните банки на 20-те най-големи икономики в света, е насочен и към подпомагане на борбата с протекционизма в световната търговия. Работата на Г-20 в тази посока остана на заден план през март 2016 г. по настояване на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Проекторешението на Г-20 демонстрира и доста по-изострен език спрямо нуждата от справяне с изменението на климата, друга тема, която бе потискана в изявленията на Г-20 по време на президентството на Тръмп.

Финансовите лидери на Г-20 ще се споразумеят и да удължат за последен път спирането на обслужването на дълговете на най-уязвимите страни в света до края на 2021 г., показва проектът.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: