Минимален световен корпоративен данък от 21% иска Г-20

Минимален световен корпоративен данък от 21% иска Г-20 Снимка: Free-images.com

До средата на 2021 г. може да се стигне до решение за въвеждане на минимален корпоративен данък в цял свят

Финансовите министри от Групата на 20-те водещи икономики заявиха, че се надяват да се споразумеят за минимална данъчна ставка за печалбите на компаниите до средата на тази година като част от по-обширна ревизия на начина, по който международният бизнес се облага с данъци, съобщава The Wall Street Journal.

Финансовите министри се срещнаха два дни, след като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън се застъпи за глобална минимална ставка на корпоративния данък. Обявената от нея цел е търсене на международно сътрудничество, което е от решаващо значение за финансирането на инфраструктурното предложение на администрацията на Байдън от 2,3 трилиона долара.

Италианският финансов министър Даниеле Франко заяви след срещата, че Йелън е подчертала необходимостта от минимална ставка и че нейното предложение е в съответствие с амбициите на Г-20.

Франко, който бе председател на срещата, каза, че докато финансовите министри все още не са разрешили някои въпроси, необходими за успешното приключване на дългогодишните преговори за реконструкция на международната данъчна система, те се надяват да спазят самоналожен срок и да подпечатат споразумение на следващата си среща.

„Това, което виждаме тази година, е ускоряване на процеса, и се очаква Г-20 да постигне споразумение през юли“, каза Франко.

Ръководителят на Световната банка Дейвид Малпас предупреди световните лидери да не определят твърде висока глобална минимална данъчна ставка за компаниите.

Малпас заяви в интервю за BBC, че не иска да вижда нови правила, които да възпрепятстват способността на бедните страни да привличат инвестиции.

21-процентният глобален минимален корпоративен данък, поискан от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, „ми се струва като... висок", добави той.

Йелън отбеляза, че минималният корпоративен данък в световен мащаб е необходим, за да се спре „30-годишното състезание към дъното", при което страните намаляват ставките в опит да привлекат инвестиции.

Тя се обяви за това всички държави да се съгласят с минимална данъчна ставка от 21%. Междувременно САЩ при президента Джо Байдън се стремят да увеличат минималната си данъчна ставка от 21% (при Тръмп) до 28% - при 35% преди 2017 г.

Пред американските законодатели Йелън заяви, че установяването на глобален минимален корпоративен данък ще позволи на САЩ да останат конкурентоспособни въпреки това увеличение.

Великобритания също се стреми да повиши данъците за корпорациите от 19% на 25% през 2023 г., което би било първото увеличение след 70-те години на миналия век.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие отдавна води дискусия за глобална данъчна реформа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: