COP28: Какво се случва на стрещата на върха за климата

COP28: Какво се случва на стрещата на върха за климата Снимка: dailymaverick.co.za

Това, което характеризира най-ярко COP28 досега, са най-многото протести и демонстрации срещу добива и използването на изкопаеми горива и други замърсяващи практики

Преговорите в Дубай навлизат във финалната си фаза с двата въпроса, с които започнаха - ще се постигне ли споразумение за изкопаемите горива и ще се реши ли адекватно въпросът с финансирането на най-уязвимите от климатичните промени нации.

Обещания и опити не липсват. Протестирайки срещу търг на Бразилската националната агенция за петрол, природен газ и биогорива, който предвижда проучването на 602 нови зони за наличие на нефт и газ, над 120 бразилски граждански организации подписаха отворено писмо до президента Лула, озаглавено „За Бразилия и Амазонка без нефт и газ!“. Документът го призова да спре търга, наречен „въглеродна бомба”, както и проучванията за изкопаеми горива в поречието на Амазонка и в цяла Бразилия. 

Международната агенция по енергетика предупреди, че плановете за намаляване на емисиите, които обявиха повече от 100 държави и 50 компании за изкопаеми горива в началото на COP28, не са достатъчни, а покриват едва 30% от необходимото, за да се ограничи глобалното затопляне до 2030 г. с допустимите 1,5°C над прединдустриалните нива.

Друг критично важен фактор – производството на храни и ползването на земята - също имаше своя ден на обсъждане, като „авангард“ от държави, включително Бразилия и Норвегия, съобщиха, че се обединяват, за да трансформират своите системи в тези практики.

И тъй като финалът на срещата бързо наближава, председателстващият COP28 Султан Ал Джабер призова страните да идват на преговорите „подготвени с решения“ и „да бъдат гъвкави да приемат компромис“. Според Ал Джабер, изнесените на COP28 данни показват „добър, но не достатъчно бърз напредък“, което според него „не е опция”. „Време е да сменим скоростите“, обяви Ал Джабер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: