Вторият ден от срещата на G 20 – под знака на ракетите, паднали на полска територия

Вторият ден от срещата на G 20 – под знака на ракетите, паднали на полска територия Снимка: thehansindia.com

Индонезийският президент откри срещата днес, като отправи призив войната в Украйна да спре възможно най-скоро.

Вниманието в последния ден на срещата е изцяло концентрирано върху случилото се на границата между Полша и Украйна, пишат световните медии. Лидерите на G 20 се срещнаха през нощта, като към тях се присъединиха холандският и испанският премиер. Всички са изключително загрижени, но същевременно и предпазливи, тъй като все още не е ясно от къде е изстреляна ракетата. 

Полша твърди със сигурност, че става дума за две руски бомби, но може да са и останки от руски ракети, свалени от украинските сили, или украински зенитни ракети.Така че, още няма ясни констатации, но напрежението очевидно остава високо. Очаква се украинският президент Володимир Зеленски отново да се включи днес чрез видеоконферентна връзка.  

Преди минути Reuters цитира думите на Джо Байдън, че според източници от НАТО, взривът в Полша е резултат на украинската противовъздушна отбрана срещу вчерашната най-масирана и мащабна руска ракетна атака от началото на инвазията. Същото съобщи и Associated Press, позовавайки се на три различни източника.

В кулоарите на G 20 днес имаше и среща на съюзниците от НАТО, за да "оценят следващите стъпки", след новината за ракетите, паднали в Полша. Руският външен министър Сергей Лавров не присъства в последния ден на срещата, тъй като вчера замина за Русия.

Междувременно, в заключителната декларация от срещата на G 20 се казва, че "мнозинството от страните участнички осъждат най-категорично агресията на Руската федерация срещу Украйна и изискват нейното пълно и безусловно оттегляне". По-нататък в декларацията обаче се посочва, че "има различни гледни точки и различни оценки за ситуацията и санкциите".

Събитието в Бали приключва и индонезийският президент Джоко Видодо предаде щафетата на индийския премиер Нарендра Моди, който ще бъде домакин на следващата среща G 20 през 2023 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: