Срещата на G 20 започна със събитие, което ще промени историята

Срещата на G 20 започна със събитие, което ще промени историята Снимка: dailypioneer.com

Така ВВС, Financial Times и други авторитетни медии определят присъединяването на Африканския съюз (AU) към G 20, страните, които представляват две трети от световното население, произвеждат 85% от световната икономическа продукция и осъществяват над 75% от световната търговия

Със своите 55 африкански държави, AU е вторият групов член на G 20 след ЕС, плюс още 19 страни - Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Южна Корея, Турция, Обединеното кралство и САЩ. 

G 20 е основана през 1999 г. след азиатската финансова криза с идеята да работи за възстановяване и икономичска стабилност. Основната тема на настоящата среща отново е глобалното устойчиво развитие и международното сътрудничество, но със сигурност ще бъде обсъждан и конфликтът в Украйна. 

Всяка година различна държава, членуваща в G 20, поема председателството и определя дневния ред за лидерската среща на върха. Като председателстващ през 2023 г., Индия поставя акцента върху устойчивото развитие, „стремежа към справедлив растеж за всички по света“ и опрощаването на дългове на развиващите се страни. Освен войната в Украйна, на дневен ред са и други стари и нови териториални претенции. 

Така например, Китай и Саудитска Арабия бойкотираха срещата на G 20 през март по въпросите на туризма, тъй като се провеждаше в управлявания от Индия Кашмир – територия, за която претендира и Пакистан. Наскоро Китай раздуха и ново напрежение, издавайки георгафски карти, според които части от Индия (щатът Аруначал Прадеш и платото Аксай Чин), и Русия (Големият Усурийски остров на р. Амур) са китайски територии. Докато Русия не реагира,  САЩ прикани Китай да остави настрана напрежението с Индия и да играе "конструктивна роля" на срещата на върха.

<div class="paragraphs"><p>PM  warmly invites President of African Union &amp; Comoros Azali Assoumani to join other G20 leaders as African Union becomes a permanent member of the G20. (Source: G20)</p></div>
Африканският съюз се присъедини към Г 20, снимка - bqprime.com

Очаква се на форума президентът на САЩ Джо Байдън да обсъди с лидерите на развиващите се нации предложения за реформи в Световната банка, с цел осигуряване на повече средства за развиващия се свят в областта на инфраструктурата и мерките за справяне с климатичните промени. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пък се опитва да постигне известни отстъпки пред  исканията на Русия, поставени като условия за възобновяване на зърнената сделка.

По традиция, голяма част от преговорите вероятно ще се проведат на четири очи в кулоарите на главната зала, или както организаторите от Индия предполагат, на масите за храна, отрупани с богатствата на индийската кухня.

Премиерът на Индия Нарендра Моди би искал срещата на върха да популяризира страната му като голяма глобална сила, а самия него като важен световен лидер преди общите избори в Индия през пролетта на 2024 г. Моди вероятно отново ще изтъкне, че действията му не са доминирани от споровете за войната в Украйна, така че анализатори не очакват обща декларация на G 20 по този въпрос. 

Преди събитието правителството на Индия засили мерките за сигурност в Делхи. Пътищата, училищата и офисите около мястото на срещата са затворени, а в града са разположени 130 000 пазители на реда, които се грижат за спокойствието на гостите, отблъсквайки включително и „интервенциите” на огромната популация маймуни в индийската столица. 

Страните в срещата са представени на най-високо ниво, т.е., от своите президенти и премиери, включително Джо Байдън, Руши Сунак, Еманюел Макрон и др. Африканският съюз е представен от своя президент Азали Ассумани, който е и президент на Коморските острови, плюс президентите на Нигерия Бола Тинубу и Египет, Абдел Фатах Ел Сиси. Китайският президент Си Дзинпин е изпратил на срещата премиера на страната Ли Цян, докато представителството на Русия е поверено на външния министър Сергей Лавров. 

Анализатори отбелязват, че на предстоящия на 13 и 14 семпември Източен икономически форум в руския Владивосток, най-високото очаквано присъствие е на ниво вицепрезиденти и заместник-премиери, като част от десетте участващи страни ще бъдат представени от посланиците им в Руската федерация.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: