Германия ще инвестира 1 млрд. евро годишно в изграждане на бункери и убежища

Германия ще инвестира 1 млрд. евро годишно в изграждане на бункери и убежища

За целите на гражданската защита

Германия планира да инвестира 1 милиард евро годишно в мерки за гражданска защита, включително строителство на бункери и убежища. Това заяви генералният директор на Асоциацията на градовете и общините в Германия Андре Бергегер за Berliner Morgenpost.

Бергегер подчерта, че сигурността на гражданите повече не бива да се възприема за даденост и че за защитата на германското население са необходими съвместни усилия на федералното правителство и местните власти. Едно от основните направления на тази инициатива ще бъде изграждането на подземни убежища.

По време на Студената война в Германия е имало около 2000 големи убежища, но оттогава броят им е намалял до 600, предназначени за 500 000 души. Смята се, че това не е достатъчно за защита на цялото население, така че са необходими значителни инвестиции в строителството на нови убежища.

Очаква се годишните инвестиции в размер на 1 милиард евро да отиват за изграждане и поддръжка на убежища, както и за обучение на персонала и закупуване на материали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: