Швейцария ще разглежда за 24 часа молби за убежище

Швейцария ще разглежда за 24 часа молби за убежище Снимка: dailysabah.com

Мигрантският поток към алпийската държава е скочил с 64% в сравнение с 2021 г., без да се смятат около 75 000 бежанци от Украйна

Пилотният проект обхваща мигранти от Мароко, Алжир, Тунис и Либия и ще продължи до края на февруари 2024 г., съобщи tagesanzeiger.ch. Ускорената процедура трябва да сложи край на честите измами от страна на кандидатите за убежище, които масово се обявяват за либийци. Мотивът им е, че  Швейцария одобрява около 10% от молбите за убежище на граждани на Либия, при едва 2% одобрени кандидатури от целия северноафрикански регион, казват от Държавния секретариат по миграцията (SEM).

Все пак, от SEM уверяват, че тези, чиито молби бъдат отхвърлени, вероятно няма да бъдат експулсирани след 24 часа, тъй като идентифицирането им също отнема време, а остава и опцията за обжалване. Досегашната процедура предвиждаше до 140 дни престой на кандидатите във федерални бежански центрове.

От Швейцарския съвет за бежанците предупреждават, че въведеният 24-часов срок за обработка на молба за убежище е нереалистичен и няма да позволи на кандидатите да изложат мотивите си – напр. насилие или експлоатация в техните страни. Ще нарасне и рискът от неправилни решения, което ще доведе до повече обжалвания и в крайна сметка процедурата ще се удължи и обезсмисли

Швейцария обаче залага на успешния си опит от 2012 г. и 2013 г. с 48-часова процедура за прием на бежанци от Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово и Грузия. През 2015 г. Европейската служба за подкрепа на убежището (EASO) оцени успеха на инициативата. 

Същевременно, през март тази година швейцарските кантони поискаха временно замразяване на настаняването на чакащи убежище в кантонални центрове поради изчерпан капацитет и кантоните Берн и Женева го получиха. 

За да облекчи натиска, министърът на правосъдието и полицията Елизабет Бауме-Шнайдер поиска $ 148 милиона за изграждане на нови жилища за мигранти, включително от транспортни контейнери по примера на Берлин, но парламентът отхвърли искането. Вместо това, швейцарските законодатели препоръчаха кандидатите за убежище да се настаняват в скривалища и бункери – мярка, която правозащитни организации определиха като нехуманна. 

След края на експерименталния период SEM ще оцени резултатите, преди да вземе следващи решения – а такива очевидно предстоят, предвид непрестанно увеличаващия се поток мигранти към ЕС и Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: