Мигрантска криза в Нидерландия

Мигрантска криза в Нидерландия Снимка: netherlands.postsen.com

В Центъра за търсещи убежише Тер Апел за първи път влизат екипи на „Лекари без граница” (MSF).

Благотворителната медицинска организация помага в разследването на смъртта на тримесечно бебе в пренаселения мигрантски пункт в Северна Нидерландия, съобщава The Guardian. Твърди се, че на детето е оказана първа помощ в спортна зала, използвана като преходен пункт до главния приемен център, но не е било реанимирано и е починало там.

Говорител на Централната агенция за приемане на търсещи убежище, която администрира центъра Тер Апел, казава, че в пренаселеното място и обитателите, и служителите се чувстват безсилни.

Според „Лекари без граница”, които занапред поемат медицинското обслужване, условията в Тер Апел са „нечовешки”. Персоналът се задържа трудно. Местата за нощувка са запълнени и търсещите убежище са се видели принудени да спят по околните поляни, където палатките са забранени, за да не пречат на видеонаблюдението. В сряда например над 700 души са спали под открито небе. 

Напливът от мигранти е голям и сградите за настаняването им са недостатъчни. Местните власти използват дори близки спортни зали, общински клубове или незаети офисни сгради, но така или иначе местата не стигат.

От близката община Грьонинген, където трябва да се регистрират търсещите убежище, призовават други общини да отворят вратите си, за да облекчат натоварването в Тер Апел. Тези планове обаче срещат яростна съпротива.

Жителите на малкия източен град Алберген протестират от дни срещу съобщението на нидерландската агенция за бежанците, че ще настани до 300 търсещи убежище в местен хотел. Скандирайки „Вървете си!“, жителите на Алберген се противопоставят на решението, наложено въпреки аргумента им, че градът е твърде малък за притока на стотици чужденци.

Експерти твърдят, че настоящата криза не е предизвикана от по-големия брой лица, търсещи убежище в Нидерландия, а причината е по-скоро недостигът на жилищна площ в страната. През пиковите месеци на пандемията мигрантският поток намаля, но сега отново се връща към обичайната си численост. Изглежда обаче, нидерланското правителство няма капацитет да приеме в прилични условия повечето кандидати за убежище. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: