Колко харчи ЕС за борба с незаконната миграция

Колко харчи ЕС за борба с незаконната миграция Снимка: worldview.stratfor.com

Краткият отговор е много, предвид материалната помощ, която Брюксел предоставя на редица страни, в опитите си да контролира миграцията

Но на кого и колко плаща ЕС за това? Euronews тегли чертата: през 2016 г. Турция е получила € 6 милиарда, за да не пуска мигранти през границите си. Към Западните Балкани са насочени € 60 милиона, € 120 милиона са отишли в Египет, € 152 милиона – в Мароко, а Тунис е пред сключване на подобно споразумение. 

Щедростта на ЕС се простира и по-далеч: Нигерия например е получила € 28,4 милиона „подкрепа за регулиране на миграцията“, Бангладеш - € 55 милиона, а Пакистан - € 59 милиона за различни програми, включително за реинтеграция на пакистанци, експулсирани от Европа.

Всъщност е много трудно да се проследят всички европейски пари, изразходвани за тези цели, казва Серхио Карера, старши сътрудник в Центъра за европейска политика: „Средствата, които ЕС използва за финансиране на приоритетни мерки за управление на миграцията, рисуват голям, фрагментиран и изключително сложен пейзаж”

Той посочва от една страна AMIF - фондът за убежище и миграция, използван от министерствата на вътрешните работи на страните членки на ЕС. Освен това действат и редица фондове за добросъседство и развитие, така че е почти невъзможно да се разбере от къде идват и къде отиват средствата. 

Като част от своето „оперативно партньорство за борба с контрабандата“, Европейската комисия е отпуснала и € 40 милиона за борба с престъпните мрежи в Северна Африка, но ще трябва внимателно да следи къде точно отиват тези пари и да изисква отчетност, коментира Euronews. ЕС е силно загрижен и за ситуацията в Либия, на която от 2017 г. насам са преведени € 59 милиона, доставени са 9 спасителни кораба и са обучени над 100 служители на либийската брегова охрана. 

Според доклад на ООН обаче, именно "либийската брегова охрана и други правителствени агенции, финансирани от ЕС, са дълбоко замесени в престъпления като контрабанда, отвличания, трафик и заробване на хора, които биват измъчвани, а роднините им - изнудвани за откупи”. Така ООН прави заключението, че с помощите си, ЕС всъщност финансира престъпления. 

На този фон заслужава да се отбележи, че нито една от подпомаганите държави не е високо в списъка на държавите, борещи се корупцията и злоупотребите по високите етажи на властта. През настоящата година нелегалната миграция през Средиземно море се е утроила, както и броят на жертвите, изгубили живота си по този маршрут. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: