Заложническа драма в Швейцария завърши с елиминирането на похитителя

Заложническа драма в Швейцария завърши с елиминирането на похитителя Снимка: rnz.co.nz

Швейцарската полиция съобщи, че 32-годишен мигрант, въоръжен с брадва и нож, е държал четири часа 15 заложници във влак в кантона Во

Опасният инцидент е започнал около 18:35 ч. в четвъртък вечер, а силите на реда са нахлули във влака около 22:15 ч., освобождавайки всички заложници. При полицейската намеса похитителят е бил убит. Според властите, няма индикации за терористичен мотив.

Нападателят е принудил машиниста да се присъедини към 14-те пътници, а влакът останал спрян на линията със затворени врати. По телефоните си пътници успели да сигнализират полицията, която изолирала района, за да даде възможност на специалисти да установят контакт с похитителя и да преговарят с него. 

Според първоначалната информация 32-годишният кандидат за убежище от Иран е говорил английски и фарси, така че за преговорите е бил осигурен и преводач. Но тъй като контактите с похитителя чрез съобщения по телефоните на заложниците не дали резултат, силите на реда атакували влака, като успели да отклонят вниманието на похитителя с няколко експлозии. 

„Докато той се втурна с брадвата си към атакуващата група, един полицейски служител използва оръжието си, за да защити заложниците и простреля похитителя фатално“, се казва в изявлението на местната полиция. Мъжът е починал на място, въпреки присъствието на лекар и медицински екип. От полицията са категорични, че са действали в условия на неизбежна отбрана. Съобщава се също, че някои от заложниците са били вързани.

След освобождаването им , задържаните пътници са обгрижени на място от медицинския екип и са били разпитани още същата вечер. На тях и семействата им е оказана психологическа помощ. 

Прокуратурата на Во е започнала наказателно разследване. Не е ясно къде се е качил похитителят във влака, какви са били мотивите му или психологическото му състояние. В спасителната акция са участвали над 60 полицаи и около 30 спасители

Случаят отново повдига въпроса за мигрантската криза в Европа и крайните ситуации, до които може да доведе тежката процедура за разглеждане на мигрантските кандидатури за убежище.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: