Плодовата мушица като източник на хранителен протеин

Плодовата мушица като източник на хранителен протеин Снимка: the-scientist.com

Проблемът за прехраната на растящото население на света отдавна насочи учените към най-многобройната група животински видове – насекомите

Перспективата да се храним с насекоми звучи най-малкото противоречиво. Но младата израелска компания Flying Spark разработи начин да предлага в приемлива форма ценните за хората протеини, като ги извлича от познат на науката източник – плодовата мушица или Drosophila melanogaster, пише mignews.com. 

Насекомото, с дължина до 2.5 мм, се развъжда бързо – ще го откриете само след часове, ако оставите на открито плодове, чаша вино или плодов сок. Жизненият му цикъл е кратък, а геномът му предлага на учените малко на брой, но едри хромозоми, което прави дрозофилата изключително подходящ вид за генентични изследвания и модел за биологично развитие.

Наричана разговорно „винарка”, плодовата мушица се оказва и отличен източник на протеин и други ценни за човека вещества. Според Flying Spark, „Най-доброто за хората е животинския протеин, а хранителната стойност на ларвите на плодовата мушица са най-добър източник в този клас – съдържат незаменими аминокиселини, минерали, желязо, калций, магнезий, витамини и полезни мастни киселини”. 

Без холестерол, богат на фибри и с нисък гликемичен индекс, протеинът от плодови мущици е перспективна алтернатива за диетично хранене на хора и домашни любимци и същевременно показва ценни качества за рибното стопанство.

Flying Spark предлагат продукта си под формата на прах без вкус и мирис, така че може да се добави във всяка храна, без да промени вкусовите ѝ качества, но повишавайки значително хранителната ѝ стойност. Част от производствения процес на Flying Spark е развъждането на плодови мушици. От ларвите им компанията извлича не само на ценния протеин, но и масло. което намира приложение в производството на козметични продукти за подмладяване и хидратиране на кожата. 

За разработката си Flying Spark събра около $ 15 милиона, основно от най-големия си инвеститор Thai Union Group, водещ производител на морски дарове. Сред другите по-малки инвеститори е и Европейският съюз, който предостави на компанията € 50 000. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: