Банката за развитие на БРИКС бе оглавена от бившия бразилски президент Дилма Русеф

Банката за развитие на БРИКС бе оглавена от бившия бразилски президент Дилма Русеф

Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф (с български произход) беше избрана за президент на Новата банка за развитие (НБР), създадена от страните от БРИКС (Русия, Бразилия, Индия, Китай, Южна Африка)

Президентът на Новата банка за развитие се избира от Съвета на управителите на банката по предложение на една от държавите основателки за срок от пет години. Преди това НБР се оглавяваше от Маркус Тройо, който зае този пост през 2020 г. На 10 март обаче стана известно, че той ще прекрати предсрочно задълженията си като президент на организацията до 24 март. Причините за напускането му са неизвестни.

Дилма Русеф пое президентския пост на Бразилия през януари 2011 г., като стана първата жена на този пост в историята на страната. През 2014 г. е преизбрана за втори мандат. През септември 2015 г. опозицията я обвини в нарушаване на данъчните закони и финансови измами с държавни средства по време на предизборната й кампания. През май 2016 г. тя беше отстранена от власт чрез импийчмънт.

НБР е създадена от страните от БРИКС през юли 2014 г. Банката служи за финансиране на инфраструктурни проекти и устойчиво развитие в страните от БРИКС и развиващите се страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: