Осъдиха голяма швейцарска банка за пране на наркопари

Осъдиха голяма швейцарска банка за пране на наркопари Снимка: fa.news

Според присъдата, Credit Suisse трябва да плати глоба от CHF 2 милиона, тъй като е допуснала дилъри на кокаин, включително от България, да перат пари през нейните трезори.

Присъдата е първи случай, в който швейцарска финансова институция се наказва за подобно престъпление. Федералният наказателен съд в Белинцона, Южна Швейцария, призна за виновен и бивш служител на Credit Suisse, който е допуснал за клиент на банката българската банда за трафик на наркотици. В резултат на това, престъпната организация е изпрала през Credit Suisse CHF 19 милиона, посочва swissinfo.ch.

Акцентът в съдебното дело обаче е по-скоро върху самата банка, която беше призната за виновна в престъпна небрежност при наблюдението на служителите си и прилагането на мерките срещу прането на пари.

Банката отхвърли обвиненията и заяви в понеделник, че възнамерява да обжалва. От антикорупционната неправителствена организация Public Eye обаче насочиха вниманието не само към слабостите на банката, но и към швейцарската правна система.

„Ако Швейцария не иска финансовият й център да бъде убежище за икономически престъпления, трябва да укрепи системите за наблюдение и да въведе възпиращи санкции“, заявиха от Public Eye.

През 2021 г. притежаваната от Абу Даби Falcon Private Bank, базирана в Цюрих, беше глобена с CHF 3,5 милиона за това, че не е установила необходимия контрол за предотвратяване на прането на пари. Въпреки по-леката глоба,  Credit Suisse привлече повече внимание като една от най-големите банки на Швейцария с по-голям глобален обхват.

Първоначално искането на прокуратурата беше за глоба в размер на CHF 5 милиона, заради редицата пропуски, позволили на българската нарко-група да изпере десетките милиони, както и да тегли големи суми пари в куфари в периода между 2004 г. и 2008 г. В свидетелските показания по случая нееднократно се споменаваха и убийства.

Ако банката не успее да обжалва, ще трябва да плати и още милиони обезщетения, както и да се откаже от незаконно получените печалби.

Съдебната присъда е последната от дълга поредица от катастрофи във втората по големина банка на Швейцария, включително огромни търговски загуби, нелицеприятни съдебни дела, порицания от финансовия регулатор и огромни глоби в различни страни за редица нарушения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: