След поредица скандали Credit Suisse поема курс към драстични икономии

След поредица скандали Credit Suisse поема курс към драстични икономии Снимка: nasdaq.com

Същевременно една от най-големите швейцарски банки се е съгласила да плати $ 495 милиона по съдебно споразумение по дело за обвинение в измама.

Плащането урежда дело, заведено срещу банката в САЩ, което накърни репутацията ѝ. Исковете, предявени от главния прокурор на Ню Джърси, са свързани с бизнес на банката преди 2008 г., включващ обезпечени с жилищни ипотеки ценни книжа (RMBS).

Според офиса на главния прокурор, Credit Suisse е „подвела инвеститорите и е участвала в измама във връзка с предлагането и продажбата на RMBS“.

В крайна сметка банката се споразумя делото да завърши с определеното обезщетение. В свое изявление Credit Suisse посочи, че е „доволна” от постигането на споразумение и заяви, че то бележи „важна стъпка в усилията на банката за проактивно разрешаване на съдебни спорове”.

Междувременно Credit Suisse беше въвлечена в поредица от скандали. През юни, след първия наказателен процес в Швейцария срещу една от големите й банки, Credit Suisse получи осъдителна присъда за това, че не е предотвратила прането на пари от българска банда за трафик на кокаин. Банката обжалва присъдата.

Освен това финансовата институция все още преодолява удара от загубите, свързани с рухналия хедж фонд Archegos и финансовата група Greensill.

В резултат на тази поредица скандали и растящите съдебни такси, Credit Suisse  предприе решително намаляване на разходите, включитено 10% съкръщения на работната сила, за което банката обяви през юни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: