Войната между Израел и Хамас струва живота на 22 журналисти

Войната между Израел и Хамас струва живота на 22 журналисти Снимка: gazette.com

Жертвите са 18 палестинци, трима израелци и един ливанец

Израелски новинар, съпругата и двете му деца са убити при нападението на Хамас на 7 октомври, съобщава The Guardian, позовавайки се на данни от Комитета за защита на журналистите (CPJ). Палестинските журналисти са загинали при бомбардировките на гр. Газа, включително един със семейството му, а за друг The Times of Israel съобщава, че е отдавнашен член на Хамас. 

Ливанският видеооператор, който е работил за Reuters, е убит при израелски отговор на ракетен обстрел от територията на Ливан. Заедно с него са ранени и шестима журналисти - двама работещи за Reuters, двама за Al-Jazeera и двама за France Presse.

От CPJ съобщават за още двама ранени и трима изчезнали или задържани журналисти. Комитетът проверява и непотвърдени съобщения за заплахи и преднамерени нападения срещу журналисти, както и за засилен натиск от страна на властите, с цел да наложат цензура.

„CPJ подчертава, че журналистите са цивилни, които вършат важна работа по време на криза. Колегите в целия регион правят големи жертви, за да отразят този сърцераздирателен конфликт. Всички страни трябва да предприемат стъпки, за да гарантират тяхната безопасност“, каза в изявление Шериф Мансур, програмен координатор на CPJ за Близкия изток и Северна Африка.

След кланетата на Хамас, израелският пропускателен пункт Ерез, който беше атакуван от терористите, остава затворен, така че журналисти извън района не могат да влязат в Ивицата Газа, а инфорвмация подават само местни репортери.

„Тяхната работа в момента е изключително трудна, тъй като нашите служители едновременно отразяват историята и се тревожат за собствената си безопасност и безопасността на семействата си“, посочи Джули Пейс, изпълнителен редактор и старши вицепрезидент на Associated Press. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: