Челен опит: Fox News уволни най-рейтинговия си водещ

Челен опит: Fox News уволни най-рейтинговия си водещ Снимка: portaldosjornalistas.com.br

„FOX News Media и Тъкър Карлсън се съгласиха да се разделят. Благодарим му за службата му към мрежата като водещ и преди това като сътрудник”, гласи съобщение на сайта на медията

Слизането от екрана на известния журналист днес е   първа световна новина, доказвайки за пореден път силата на „четвъртата власт”. CNN нарича Тъкър Карлсън най-високо оценения водещ на Fox News”, но го описва и като „десен екстремист”. С едно от най-популярните предавания в праймтайма на Fox News – „Тази вечер с Тъкър Карлсън”, той стана една от най-влиятелните фигури в Републиканската партия и по думите на CNN, конгресмените републиканци „пълзяха в краката му”.

Съобщението за свалянето му от ефир идва една седмица след като Fox News уреди чудовищно дело за клевета с Dominion Voting Systems за $ 787,5 милиона заради разпространението на фалшиви новини за изборните резултати през 2020 г. – съмнения, които Тъкър Карлсън щедро сееше в програмата си. Предаването му се слави и с националистически лозунги и конспиративни теории, включително срещу ваксинирането и мерките против Covid 19. 

Делото на Dominion срещу Fox News извади на светло и лични чатове на Карлсън, които разкриха драстичен контраст в личните му мнения и позициите му на екрана, в т.ч. остри квалификации за Доналд Тръмп като президент и като личност, както и за други значими фигури сред  Републиканците. 

Друг професионален „почин” на Карлсън е тенденциозният подбор и монтаж на кадри, за да потвърдят – или да подложат на съмнение дадена новина, включително атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. Запознати източници твърдят също, че изявления и действия на Карлсън са причина за няколко текущи дела срещу Fox News с обвинения в сексизъм и женомразство.

От Лигата за борба с клеветата, похвалиха решението на Fox News, посочвайки, че е било „крайно време“ и че „твърде дълго“ Карлсън е използвал шоуто си в праймтайма, „за да бълва към милионите зрители антисемитска, расистка, и ксенофобска омраза“. Колегите му във Fox News като цяло приемат новината с „много облекчение, изненада, че шефовете са имали смелостта да го направят, и надежда за промяна на културата“.

Същевременно, CNN коментира, че е малко вероятно Fox News да се отдалечи твърде много от дясната реторика, която всяка вечер събира пред екраните лоялната републиканска аудитория, очакваща и друга любима тема на Карлсън – острите нападки срещу Демократическата партия и президента Джо Байдън. 

След съобщението, че Тъкър Карлсън се оттегля и ще бъде заменен в предаването си с колеги „на ротационен принцип”, акциите на Fox Corp. (FOXA) паднаха с 5%. FOX News Media, която е собственост на Fox Corporation, събира аудитория от около 200 милиона души на месец. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: