Загина френски журналист в Украйна

Загина френски журналист в Украйна Снимка: sdgln.com

Екипът на Арман Солдин, 32-годишен репортер за агенция AFP, е попаднал под руски ракетен обстрел западно от Бахмут, вчера, около 16:30 местно време

Френският президент Еманюел Макрон изрази уважението си към работата на Солдин на фронтовата линия и изказа съболезнования на близките и колегите му. Депутати от целия френски политически спектър днес станаха на крака в Националното събрание на Франция, за да отдадат почит на журналиста.

Президентът на AFP, Фабрис Фрис, каза, че информационната агенция е "съкрушена" от смъртта на Солдин, която определи като "ужасно напомняне за рисковете и опасностите, пред които всеки ден са изправени журналистите, отразяващи конфликта в Украйна".

Директорът за Европа на агенцията Кристин Бухагиар определи Солдин като "ентусиазиран, енергичен и смел" и "напълно отдаден на занаята си". Роденият в Сараево, Босна журналист беше част от първия екип на AFP, който отиде в Украйна още в първия ден на руската инвазия през февруари миналата година. Оттогава Солдин е посещавал Украйна многократно, за да отразява битките и разрушенията в страната, като от септември е живял там.

Украинското министерство на отбраната поднесе своите „сърдечни съболезнования“ на семейството и колегите на Солдин, като подчерта значението на работата му: „Той посвети живота си на каузата да информира света за истината. Неговото наследство и делото му ще живеят“.

Белият дом също отдаде почит, подчертавайки, че светът е „задължен“ на журналистите, които са загубили живота си, „докато осветляват ужасите на руската инвазия“.

Според Комитета за защита на журналистите, от февруари 2022 г., Солдин е 15-ият журналист, загинал, отразявайки войната в Украйна, включително двамата му френски  колеги Пиер Закжевски и Фредерик Льоклерк-Имхоф, припомня ВВС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: