Не спират правителствените скандали във Финландия

Не спират правителствените скандали във Финландия Снимка: yle.fi

Управлявайки страната едва от няколко месеца, дясното правителство в Хелзинки е пред криза, заради подозрение, че расистки коментари в крайнодесен блог, са написани от Риика Пура - лидер на коалиционната Партия на финландците и финансов министър на Финландия

Блогърката „Риика”, която медиите идентифицират с Риика Пура, не само употребява расистки определения, но някои от публикациите ѝ може да се приемат като призиви за насилие срещу мигрантите. 

През последните дни финландските медии и потребителите на социални мрежи съпоставиха публикации на „Риика” с подробности от живота на Риика Пура, включително местожителство, възпитание, обучение, професия, възраст, работа и пътувания, доказвайки в голяма степен идентичността на двете жени.

Министър Риика Пура не потвърди и не отрече авторство над расистките изявления, но призна, че в миналото е писала неща, които не би написала днес. Същевременно, тя каза, че е "разочарована и безнадеждна" относно имигрантската политика на Финландия, включително от "тормоза и сексуалните престъпления срещу жени и неравноправните практики на исляма".

Политическите опоненти побързаха да осъдят публикациите, писани преди 15 години. Финландският евродепутат Виле Ниинистьо от партията на Зелените написа: „Расисткият език говори много за света и ценностите на даден човек. Мисленето на Риика не е подходящо за финландски финансов министър“.

Някои от коалиционните партньори в правителството определиха публикациите като „много шокиращи”, а Националната финландска телевизия Yle разкри прякора на министър-председателя Петери Орпо, даден му от групата на финландските евродепутати – „кукла на крайнодесните”, използвайки в илюстрацията си именно Риика Пура.

EU parliamentary group labels Finland's PM-designate Orpo "puppet of the  far right" | News | Yle Uutiset
Снимка - yle.fi

Възмущението си има предистория, след като Euronews съобщи за бившия министър на икономиката Вилхелм Юнила, който си правеше шеги с „Хайл Хитлер“ и публикуваше в социалните медии снимки със свастика. Юнила оцеля при вот на доверие в парламента, но по-късно беше принуден да подаде оставка, след като стана ясно, че е призовавал за масови аборти на африкански жени, с цел борба с климатичната криза.

Заместникът му Уил Ридман влезе в правителството със скандал, след като журналистическо разследване разкри оплаквания от тийнейджърки срещу него. Финландската полиция не обвини Райдман в изнасилване, но след назначаването му за министър го проучва дали е използвал поверителна информация от разследването в своя книга, разкривайки самоличността на жалбоподателките.

Назначаването на Райдман се приема като удар за министър председателя на Финландия Петери Орпо, който разчита на крайнодесните си коалиционни партньори, за да остане на власт, но същевременно осъди поведението на Райдман към жените и младите момичета. Сега обаче двамата трябва да стоят един до друг на заседанията на кабинета, коментира Euronews. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: