Стават грешки и при коронацията на крале...

Стават грешки и при коронацията на крале... Снимка: express.co.uk

Пламенна фенка на кралското семейство е задържана 13 часа „по грешка”

Дочако чакала парадът за коронацията да започне, 36-годишната архитектката Алис Чембърс в един момент се видяла с белезници, защото я „сбъркали” с протестиращи от еко-групата Just Stop Oil. Пред BBC г-жа Чембърс каза, че е минала всички процедури – белезници, пръстови отпечатъци, снимки в профил и анфас, и разбира се - разпит, като преди това е прекарала часове наред в полицейски микробус, въпреки опитите ѝ да обясни ситуацията на полицаите. 

„Дадох им данните си за контакт, показах им личната си карта, но явно не успях да кажа нищо, което да има значение за тях. Едва когато на разпита ме попитаха какво съм правила на „местопрестъплението” и им обясних, те останаха шокирани”.

Г-жа Чеймбърс е от Австралия, но живее в Лондон, а полицаят, който я е задържал, бил командирован в британската столица от Линкълншир. Така или иначе, Лондонската градска полиция, известна като „Met”, е поела случая от „провинциалиста”, провеждайки ареста по „пълна програма”. Потърпевшата е подала жалба. „Met ще съдейства, като предостави всяка необходима информация“, „успокои” обществеността говорител на лондонската полиция. 

Полицейските действия около коронацията са подложени на контрол, след като Met изрази съжаление и за ареста на ръководителя на антимонархическата група Republic и петима други протестиращи, въпреки че демонстрацията им е била съгласувана със силите на реда. В т.нар. операция „Коронация” лондонската полиция арестува общо 64 души, подозирайки 52 от тях, че може „да провалят събитието”. До момента обвинения са повдигнати на четирима от задържаните. Полицията нито потвърди, нито отрече подозренията, че е използвала техника за лицево разпознаване, заклеймявана от активистите като „дистопия”.

След „приключението”, г-жа Чембърс е на мнение, че очевидно не са били въведени или спазени необходимите процеси за поддържане на реда. „Никой не трябва да търпи толкова време под арест, само защото е невинен наблюдател“, смята тя, но най-много съжалява, че е пропуснала целия парад и тържествата по случай коронацията

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: