Катаргейт: Ева Кайли проговори за затвора

Катаргейт:  Ева Кайли проговори за затвора Снимка: hurriyet.com.tr

„Това беше изтезание, те искаха да призная лъжи под заплаха“

Бившият вицепрезидент на Европейския парламент (ЕП) Ева Кайли, разследвана за възможно участие в корупция, вече не само е на свобода и „на работа”, но коментира престоя си в затвора в Брюксел в няколко интервюта за европейски медии, включително италианският вестник Corriere della Sera. 

Кайли отново отрича да е замесена в предполагаемата корупционна верига за неправомерно влияние в ЕП, наречена „Катаргейт”. Тя беше арестувана на 9 декември 2022 г. в Брюксел, заедно с други, заподозрени, че са част от групата. В деня на ареста ѝ полицията откри в дома на Кайли куфар със € 700 000 в брой. Тя твърди, че ги е „взела” от офиса на партньора ѝ Франческо Джорджи, асистент на друг обвиняем, и е помолила баща си „да изнесе” куфара, за да не обвинят Джорджи.

В резултат на ареста ѝ, Кайли беше отстранена от позицията вицепрезидент на ЕП, но според нея, „очакванията, създадени от медиите, бяха високи. Журналистите разполагаха с информацията преди моите адвокати, което доведе до изключителни спекулации“.

Основната улика – откритият в дома ѝ куфар със стотиците евро, всъщност привлече повече медиен интерес. Кайли обяснява наличието му така: „Изпаднах в паника. Знаех, че в кабинета на Франческо, където иначе никога не ходя, има куфар на Антонио Панцери и намерих много пари. Не разбирах какво се е случило, но исках да махна тези пари от там и да ги върна на Панцери, защото вярвах, че той е собственикът им”. 

Επιμένει η Εύα Καϊλή: "Θέλω η κόρη μου να είναι περήφανη για μένα" - Την...  | Πολιτική Ειδήσεις
Кайли и Панцери, снимка - thetoc.gr

Кайли казва, че е била наясно с факта, че бившият евродепутат Панцери получава „дарения”, но предвид, че го прави „чрез своята неправителствена организация за борба с безнаказаността, смятах, че той насърчава благородна кауза. Разбирам, че сега всичко изглежда подозрително, но тогава не беше така. Панцери беше работодател на Франческо и го нае още като студент“, обяснява Кайли.

Според признанията на Панцери, който сключи сделка с брюкселската прокуратура, € 250 000 от „дарението” са били за Кайли. „Накарали са го да признае под заплаха, за да освободи съпругата и дъщеря си от подозрения”, казва тя, подчертавайки, че такива методи не са достойни за страна, претендираща за върховенство на закона. Освен това, Кайли обвини белгийските тайни служби, че са следили членове на Европейската комисия с шпионския софтуер Pegasus, което според нея е „истинският скандал”.

Пледирайки за „по-голяма загриженост за здравословното състояние на нашата европейска демокрация”, пред Corriere della Sera Кайли описва престоя си в затвора като „изтезание”: „След ареста бях поставена в изолатор, с постоянно включени светлини и камера за наблюдение, без течаща вода и в смразяващ студ. Притеснявах се за момиченцето ми, защото в първите дни не ми позволиха да се обадя на адвокат или на семейството ми”.

Кайли говори и за убежденията си, които „не са ѝ позволили” да се признае за виновна и да назове други имена: „Така щях да се върна при детето си, но тъй като трябваше да лъжа, не съм и помисляла за такъв вариант”. Тя посочва, че раздялата с двегодишната ѝ дъщеря противоречи на Конвенцията на ООН за правата на детето, ратифицирана от Белгия. Макар и на свобода, Ева Кайли очаква процес и очевидно не се въздържа от силни думи - така че краят на сагата „Катаргейт” предстои.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: