Най-големият корупционен скандал в Евросъюза расте лавинообразно

Най-големият корупционен  скандал в Евросъюза расте лавинообразно Снимка: Euronews

След конфискуването над € 1 милион, задържаната гръцка евродепутатка Ева Кайли отрича да е замесена с подкупи, свързани с Катар

Тя е един от четиримата заподозрени, срещу които са повдигнати обвинения, след като белгийските следователи откриха големи суми в брой в домове и офиси – около € 600 000 в единия обискиран обект, € 150 000 в апартамент на евродепутат и няколскостотин хиляди евро в куфар, в хотелска стая в Брюксел. 

Четиримата заподозрени, арестувани от белгийската полиция, са обвинени в "участие в престъпна организация, пране на пари и корупция" и утре ще се изправят пред досъдебно производство, съобщи ВВС. Смята се, че останалите трима са италиански граждани, включително Пиер Антонио Панцери, бивш италиански евродепутат, който сега управлява група за защита на човешките права. Има съобщения, че съпругата и дъщеря му също са задържани. 

Другият заподозрян, според италианската информационна агенция Ansa, е Николо Фига-Таламанка, който управлява лобистката група No Peace Without Justice ("Няма мир без справедливост"). Първоначално беше задържан и ръководителят на екипа на генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, но след като е бил разпитан, е освободен и според него, е отговорил на всички зададени му въпроси. 

Обиски са извършени в Италия и в Брюксел. От петък ИТ-ресурсите на 10 служители на ЕП са замразени, за да се предотврати „изчезването” на данни, необходими за разследването. Гръцките власти са замразили активи на Ева Кайли, съпруга ѝ и най-близките членове на семейството ѝ. Замразени са и дейностите на фирма за недвижими имоти в Атина, основана от Кайли и съпруга ѝ около две седмици преди разкритията.

Твърденията хвърлят сянка върху ролята на лобистките групи в Европейския парламент, която вероятно ще бъде преразгледана. Евродепутатите трябваше тази седмица да гласуват Препоръка за разрешаване на безвизово пътуване до ЕС за граждани на Катар, но отложиха гласуването.

Според кореспондента на ВВС в Брюксел, подробностите, публикувани от белгийските власти през последните няколко дни, са оставили много хора от ЕП и европейската администрация „със зяпнала уста”. Евродепутати казаха пред ВВС, че са шокирани както от мащаба, така и от тежестта на обвиненията. Скандалът предизвика и остри критики от представители на страни, често обвинявани в корупция от трибуната на ЕП. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за създаването на нов етичен орган, който да наблюдава блока.

Европейският парламент е единствената пряко избирана институция в ЕС. Членовете му (705 души) обикновено се ползват с имунитет срещу наказателно преследване, но не и в случаи, когато "депутат е заловен в извършване на престъпление", казват разпоредбите на ЕП.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: