Нов френски закон позволява на полицията достъп до телефоните на граждани

Нов френски закон позволява на полицията достъп до телефоните на граждани Снимка: news.yahoo.com

Изрично се посочва, че става дума за дистанционно активиране на камери, микрофони, GPS на мобилни телефони, коли и други свързани устройства на заподозрени

По време на вчерашния дебат по законопроекта на френски политици, към закона беше включена и поправка, която изисква одобрение от съдия за всяко подобно наблюдение, чиито срок се ограничава до 6 месеца, съобщи Le Monde. 

Законът включва опцията полицията да записва „звук и изображения” от устройствата на следените лица, заподозрени в тежки престъпления, включително тероризъм и организирана престъпност, за които се предвиждат наказания от най-малко пет години затвор. 

Законът няма да се прилага за определени категории хора, в т.ч. лекари, журналисти, адвокати, съдии и парламентаристи. Според министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети, новата разпоредба ще засегне само няколко десетки случая годишно. 

Мнозинството от френското общество приема новото законодателство като ограничаване на личната неприкосновеност. В изявление в Twitter миналия месец френската застъпническа група La Quadrature du Net изрази възмущението си от ограничаването на „основни свободи”. „Самото приемане на възможността личните ни дигитални устройства да се трансформират в полицейски средства за следене, без наше знание, е сериозен проблем в нашите общества“, смятат активистите.

През 2021 г. френското правителство вече разшири използването на технологии от полицията, позволявайки наблюдението на граждани с дронове. Френският президент Еманюел Макрон тогава заяви, че законът има за цел да защити полицаите от все по-тежките насилствени действия на протестиращи срещу силите на реда.

Приемането на новия закон за цифрово следене на заподозрени, идва на фона на протестите, които бушуват вече две седмици след убийството на 17-годишния Нахел Мерзук, който беше застрелян в колата си от полицай, при отказ да се подчини на нареждане за пътна проверка. Демонстрациите бързо придобиха насилствен характер, включвайки палежи, рушене на улични съоръжения и инфрастрруктура, плячкосване на магазини и дори нападения над чиновници и семействата им. 

В усилията си да предотврати  подобни ситуации, френският президент Еманюел Макрон вече предупреди, че не изключва възможността за блокиране на социалните мрежи при сходни обстоятелства, тъй като чрез тях протестиращите се организират, а много от сблъсъците се представят едностранчиво, нагнетявайки допълнително напрежението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: